Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Април-Јун 2013

Разматрање Редовног годишњег извештаја Заштитника грађана за 2012. годину у Народној скупштини

 

У уводном обраћању посланицима Народне скупштине заштитник грађана Саша Јанковић је рекао да је стање права грађана током 2012. године обележило пад у остваривању економских, социјалних и културних права грађана, унапређења неких политичких и грађанских права, уз истовремени пад других, прекид пропуста у реформи правосуђа, демонстрација политичке воље за борбу против корупције уз њено таблоидно банализовање, изостанак доследне реформе администрације, посебно у погледу деполитизације и професионализације.

Опширније

26. јун 2013.  

 

Обраћање заштитника грађана Саше Јанковића Савету за људска права УН

 

Савет за људска права УН усвојиће 7. јуна ове године, током свог 23. заседања, Извештај Радне групе у другом циклусу Универзалног периодичног прегледа Републике Србије.

Заштитник грађана Саша Јанковић ће се обратити Савету путем снимљене видео изјаве, одмах након излагања представника Владе.

Опширније

17. мај 2013.  

 

Јавна полемика Заштитника грађана и Министарства просвете, науке и технолошког развоја у вези са полагањем мале матуре

 

Јавна полемика Заштитника грађана и Министарства просвете, науке и технолошког развоја у вези са полагањем мале матуре

Опширније

29. јун 2013.  

 

Заштитник грађана предао председнику Скупштине Републике Србије Небојши Стефановићу предлоге закона о изменама и допунама Закона о раду и Закона о финансијској подршци породици са децом

 

Заштитник грађана Саша Јанковић са сарадницима и представници удружења родитеља деце са сметњама у развоју, деце са инвалидитетом и тешко болесне деце којима је неопходна стална нега и помоћ предали су председнику Скупштине Србије Небојши Стефановићу предлоге закона о изменама и допунама Закона о раду и Закона о финансијској подршци породици са децом.

 

07. мај 2013.  

 

Састанак Заштитника грађана са министарком здравља, председником Одбора за здравство Народне скупштине и директорима Фонда за здравствено осигурање и Агенције за борбу против корупције

 

На састанку код заштитника грађана Саше Јанковића, министарка здравља проф. др Славица Ђукић-Дејановић, председник Одбора за здравство Народне скупштине проф. др Душан Милисављевић, директор Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Момчило Бабић, директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић и републички омбудсман сагласили су се о следећем:

23. април 2013.  

 

Без одлагања започети редовну контролу загађености ваздуха, воде и земљишта у месту Зајача

 

Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине и Министарство здравља повредили су права грађана, посебно деце, на здраву животну средину и потпуно обавештавање о њеном стању.

 

12. јун 2013.  

 

Представљен извештај "Националног механизма за превенцију тортуре за 2012. годину"

 

Не може се рећи да у Србији има системске тортуре над лицима лишених слободе, али се може констатовати да има појединачних случајева које систем толерише, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић на представљању извештаја "Националног механизма за превенцију тортуре за 2012. годину".

26. јун 2013.  

 

Утврђенe неправилности у раду Војнообавештајне агенције Министарства одбране

 

Војнообавештајна агенција (ВОА), односно њени поједини руководиоци, поступала је неправилно према свом припаднику на штету његових права, личног и професионалног интегритета и права из радног односа, утврдио је Заштитник грађана.

28. мај 2013.  

 

Препорука Заштитника грађана Министарству финансија и привреде у вези са применом конформне методе

 

Пореска управа је учинила пропуст на штету већег броја грађана, због тога што је наставила да обрачунава камату применом конформне методе после одлуке Уставног суда којом је ова метода оглашена неуставном, утврдио је Заштитник грађана

 

Опширније

23. мај 2013.  

 

Мишљење Министарству правде и државне управе у вези са постављањем судских преводилаца за босански језик

 

Заштитник грађана је, у поступку по притужби општине Пријепоље, утврдио да за подручје Вишег суда у Ужицу нису постављени судски преводиоци за босански језик, чиме је повређено право грађана бошњачке националности да у поступцима пред правосудним органима и у управном поступку пред надлежним органима употребљавају свој језик и писмо.

Опширније

29. мај 2013.  

 

Препоруке полицијским станицама Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Бечеј, Беочин, Нови Сад, Србобран, Сремски Карловци, Темерин, Тител, Врбас и Жабаљ

 

Тим Националног превентивног механизма, обавио је и сачинио извештаје о посети Полицијској управи Нови Сад и  полицијским станицама Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Бечеј, Беочин, Нови Сад, Србобран, Сремски Карловци, Темерин, Тител, Врбас и  Жабаљ, које се налазе у оквиру ове Полицијске управе.

Опширније

23. мај 2013.  

 

Градски центар за социјални рад неефикасно поступало у заштити права детета

 

Градски центар за социјални рад, Одељење Раковица, неефикасно је поступало у заштити права детета тиме што је након прекида контакта деце и родитеља занемарио утицај протока времена услед чега су лични односи деце и родитеља скоро у потпуности прекинути, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

22. април 2013.  

 

Саопштење Заштитника грађана поводом 17. маја, Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије

 

Сексуална оријентација и родни идентитет су лична ствар, али се заштита права на различитост тиче свих нас, подсећа заштитник грађана Саша Јанковић поводом 17.маја, Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије.

Опширније

16. мај 2013.  

 

Насиље у школама озбиљан проблем

 

Насиље у школама и даље је значајан проблем с којима се суочавају деца, њихове породице, школе и друге институције, оценио је заштитник грађана Саша Јанковић. Он је на седници Одбора за права детета, на којој је разматран извештај Заштитника грађана о правима детета у 2012, казао да се уочава известан помак у поступањима школа и инспекцијском надзору али да школе не примењују правила постављена Законом о основама система образовања и васпитања и Правилником о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање.

Опширније

08. мај 2013.  

 

Заштитник грађана честитао Светски дан Рома

 

Заштитник грађана Саша Јанковић честита суграђанима ромске националности њихов дан и саопштава да сарадници Заштитника грађана разговарају са Ромима у Бујановцу, Лесковцу и неформалним         београдским насељима.

Тимови Заштитника грађана на терену примају притужбе на проблеме који се могу решити правилнијим, законитијим и ангажованијим радом локалних и републичких органа и организација.

Опширније

08. април 2013.  

 

Државни органи нису предузели неодложне мере предвиђене за случај сумње на сексуалну злоупотребу детета

 

Градски центар за социјални рад, Одељење Нови Београд, након пријаве мајке о сексуалној злоупотреби њеног детета, није предузео неодложне мере заштите већ је упутио мајку и дете жртву на друге органе и при том од услуга социјалне заштите „понудио“ измештање детета из породице мајке и дететов смештај у установу за хитно збрињавање злостављане деце.

Опширније

04. април 2013.  

 

Заштита узбуњивача – тест политичке воље за власт у Србији

 

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је у Медија центру да Закон о заштити узбуњивача представља тест политичке воље за власт у Србији, да ли заиста жели да омогући заштиту узбуњивача.

„То сви причају, али да је било политичке воље, ситуација не би била оваква каква је сад“, указао је Јанковић приликом представљања модела Закона о заштити узбуњивача. Закон предвиђа да ће се казнити затвором онај ко предузме акт одмазде против узбуњивача, а ако је акт одмазде довео до „тешких последица“, казна ће износити три године затвора.

Опширније

03. април 2013.  

 

Заштитник грађана затражио од РРА да забрани емитовање огласних порука којима се крши закон

 

Заштитник грађана Саша Јанковић подсећа да је Законом о оглашавању забрањено да се лик, глас или лично својство функционера користи у оглашавању активности и мера државних органа од значаја за грађане, и констатује да се то ипак дешава..

Опширније

02. април 2013.  

 

Иницијатива „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“

 

Заштитник грађана, заменица и заменици заштитника грађана представили су иницијативуПромоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“ у Пожаревцу, Сомбору, Вршцу, Бачкој Паланци, Бору, Зајечару, Ваљеву, Чачку, Ужицу, Пријепољу, Новом Пазару, Лесковцу, Димитровграду и Јагодини.

 

мај-јун 2013.  

 

O таблоидизацији Србије, из изјаве заштитника грађана Саше Јанковића ТАНЈУГ-у

 

Захухтала таблоидизација медијског простора Србије крши људска права, урушава владавину права, девалвира борбу против корупције и лишава институције поверења, а за то нису криви таблоиди већ појединци унутар институција.

Громогласне најаве и хапшења, тиха пуштања, подаци из поверљивих докумената, милиони и беда, фотографије и монтаже, чињенице и подметања, медицински картони и банковни рачуни, свадбе и сахране мешају се у блатиште истине, полуистине и лажи у коме се више не зна ко је жртва, ко криминалац, шта је правда, а шта зло; шта је нагађање, шта подметање, а шта стварност.

Опширније

21. јун 2013.  

 

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs