Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Април-Јун 2015

Остваривање права грађана у 2014. години незадовољавајуће

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас да у извештају за 2014. годину није могао да констатује задовољство по питању остваривања права грађана, наводећи да су тенденције у том погледу биле забрињавајуће.

На почетку дебате "Годишњи извештај Заштитника грађана за 2014. годину - кључни налази Заштитника грађана у очима цивилног друштва'', Јанковић је рекао да стање владавине права, правне сигурности, поштовање принципа добре управе, као и економска ситуација нису били такви да су свим грађанима Србије могли да обезбеде достојанствен живот. Констатовао је да је било побољшања у појединим секторима, на пример у здравству, што, како је навео, не значи да је ситуација у том сектору добра.

Опширније

11. јун 2015.  

 

Саопштење за јавност Високог комесара Уједињених нација за људска права, 5. мај 2015. године

 

Забринути смо због наставка и растућег притиска на заштитника грађана Сашу Јанковића од стране српских власти, који укључује и чланове владајуће Српске напредне странке. Ти притисци су се први пут појавили након његове истраге о наводним злоупотребама од стране Војнобезбедносне агенције (ВБА) у јануару ове године, а  интензивирани су након објављивања последњег годишњег извештаја Заштитника грађана, 14. априла 2015. године.

Опширније

06. мај 2015.  

 

Одржан редовни састанак премијера Александра Вучића и заштитника грађана Саше Јанковића

 

Председник Владе Александар Вучић и заштитник грађана  Саша Јанковић одржали су данас редовни састанак ради унапређивања рада органа извршне власти у погледу поштовања права грађана.

Вучић и Јанковић су као један од приоритета одредили унапређивање рада надлежних органа и организација – пре свега Пореске управе, здравственог и пензионог фонда, ради ефикасније контроле уплата законом утврђених доприноса за здравствено и пензијско осигурање радника.

Опширније

09. јун 2015.  

 

Политизација - највећи проблем у раду државне управе

 

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и заштитник грађана Саша Јанковић разговарали су данас о изазовима и проблемима у остваривању људских права грађана Србије, функционисању институција и владавини права.

Заштитник грађана упознао је комесара са радом институције и притужбама грађана, а као најрањивије групе истакао је припаднике ромске националне мањине, особе са инвалидитетом, децу, особе лишене слободе, али и грађане са малим примањима и пензионере. Посебна тема била је слобода медија, на коју је Заштитник грађана упозоравао и током протеклих година. Заштитник грађана упознао је комесара са притужбама грађана настале као последица спровођења економских реформи.

07. мај 2015.  

 

Притужбе на лош рад управе и даље најзаступљеније

 

Највећи број притужби грађана у прошлој години односиo се на лош рад  управе, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић члановима скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.

15. април 2015.  

 

Делегација Конгреса САД у посети Заштитнику грађана

 

Делегација Конгреса САД, коју предводи конгресмен Дејн Рорбахер, посетила је данас Заштитника грађана. Заштитник грађана Саша Јанковић je упознао госте из САД са надлежностима и радом институције коју предводи.

Заједнички јер констатовано да без изградње и јачање институција није могуће градити плуралистичко демократско друштво.

08. мај 2015.  

 

Јанковић: У пракси није извршена деполитизација, професионализација и рационализација администрације

 

Стање људских права у прошлој години није било задовољавајуће, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на седници скупштинског Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, на којој се разматрао Редован годишњи извештај Заштитника грађана за 2014. годину.

14. април 2015.  

 

Министар Гашић непримереним понашањем онемогућио наставак контроле рада ВБА

 

Заштитник грађана Саша Јанковић разговарао је данас са директором Директората за Западни Балкан у Генералном директорату за суседне политике и проширење Европске уније Жан - Ериком Пакеом (Jean – Eric Paquet) о стању људских права у Србији. Паке је пружио пуну подршку Јанковићу у настојању да допринесе транспарентном и ефикасном функционисању органа јавне власти и заштити и унапређењу људских права и слобода.

06. мај 2015.  

 

 Током и након инцидента на Паради поноса било пропуста

 

Заштитник грађана Саша Јанковић позвао је министре полиције и одбране да утврде одговорност оних који су прекорачили овлашћења и поступили мимо закона током, али и након инцидента на Паради поноса 28. септембра 2014. године у Београду.

Опширније

17. јун 2015.  

 

Заштитник грађана упутио Влади Модел закона о државној помоћи после елементарне непогоде

 

Заштитник грађана упутио је Влади Републике Србије Модел закона о државној помоћи после елементарне непогоде којим би се, по први пут, гарантовало право грађана на државну помоћ. По важећим прописима, држава има могућност, али не и обавезу да помогне, што би прихватањем овог модела било промењено.

Опширније

24. јун 2015.  

 

 

Брана на јаловишту није санирана ни после годину дана

 

Ни после годину дана од пуцања бране на јаловишту напуштеног рудника антимона „Столице“ у селу Костајник, општина Крупањ, брана није санирана на адекватан начин, нити је извршена ремедијација загађених водотокова и терена, стоји у Мишљењу са препорукама Заштитника грађана које је упућено Влади Републике Србије и надлежним министарствима.

Опширније

14. јануар 2015.  

 

Заштитник грађана у дводневној посети Прешеву и Бујановцу

 

Драго ми је што могу да констатујем да на подручју Прешева и Бујановца након догађаја у Македонији нема појачаних тензија, па чак ни пораста тежих кривичних дела, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић након састанка са посланицима Народне скупштине из Прешева и Бујановца, Шаипом  Камберијем, Ненадом Митровићем и Ризом Халимијем.

Опширније

05. јун 2015.  

 

За пет дана евидентирано преко 1000 избеглица из Сирије и Ирака

 

Око 5.000 миграната је регистровано само у мају на граничном прелазу са Македонијом, констатовано је током контролне посете заменика заштитника грађана Милоша Јанковића и његових сарадника граничном прелазу Прешево.

Реч је о озбиљном повећању броја миграната. Поређења ради, у целој прошлој години је било укупно 16.000 захтева за азил. Размотрени су проблеми са којима се сусреће гранична полиција, договорене заједничке акције у циљу унапређења рада те службе. Представници пограничне полиције навели су да је потребно боље технички опремити ту службу како би ефикасније обављала посао. Током разговора граничари су нагласили да је граница обезбеђена и да грађани не треба да страхују.

Опширније

05. јун 2015.  

 

Учешће родитеља у финансирању вртића 20 одсто

 

Секретаријат за образовање и дечју заштиту Београда извршио је део препорука Заштитника грађана које се тичу финансирања делатности предшколских установа, док градске власти у Крагујевцу нису, у складу са законом, обавестиле Заштитника грађана о поступању по препорукама.

Опширније

29. јун 2015.  

 

Брза реакција Министарства здравља на препоруке Заштитника грађана

 

Министарство здравља у најкраћем року поступило је по препоруци Заштитника грађана, изменило Правилник о имунизацији и начину заштите лековима и тако омогућило пуну равноправност деце при вакцинисању. Заштитник грађана истиче да је брза реакција Министарства здравља пример како се отклањају пропусти и подиже степен остваривања права грађана. Примену Правилника и начин на који ће се спроводити имунизација деце у следећем периоду, Заштитник грађана ће пратити и указивати Министарству здравља на евентуалне проблеме у остваривању и заштити права детета.

Опширније

07.април 2015.  

 

Притворенoм лицу са инвалидитетом обезбедити примерене услове за живот у Специјалној затворској болници

 

Управа за извршење кривичних санкција, Специјална затворска болница, није обезбедила притворенику са инвалидитетом примеран смештај, приступачно окружење и потребну медицинску рехабилитацију,  утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

07. април 2015.  

 

Контролне посете КПЗ Ниш, ПУ Ниш и Специјалној болници за психијатријске болести „Горња Топоница“

 

Тим Заштитника грађана, у чијем саставу се поред запослених из стручне службе Заштитника грађана налазе и медицински експерти, реализовао је у касним вечерњим часовима, 31. марта 2015. године ненајављену контролну посету КПЗ Ниш. Током посете посебна пажња била је посвећена особама које се не налазе у групном смештају у циљу испитивања појава тортуре и других облика злостављања. После поноћи, 1. априла 2015. године обављена је посета ПУ Ниш, како би се испитали  услови смештаја лица лишених слободе и заштита од евентуалног злостављања.

Опширније

01. април 2015.  

 

Са Заштитником грађана о принципима добре управе у Лесковцу

 

Заштитник грађана је данас у Лесковцу организовао округли сто „Улога Заштитника грађана у остваривању принципа добре управе“. У Народној библиотеци „Радоје Домановић“ окупили су се представници управе града Лесковца, суда, тужилаштва, полицијске управе, окружног затвора, Центра за социјални рад и невладиних организација, са циљем да се кроз отворен разговор о проблемима, али и примерима добре праксе органа општинске управе, допринесе унапређењу рада органа управе. Посебне теме о којима се разговарало су биле поступање локалне самоуправе у складу са начелима добре управе, поступање полиције и остваривање сарадње са тужилаштвом, као и питања везана за функционисање окружног затвора и права лица лишених слободе.

Опширније

28. април 2015.  

 

Не треба да мењамо менталитет, имамо шта да понудимо Европи

 

Демократија јесте таква да њене механизме, праксе, начела, њену снагу може да користи свако, па и онај ко презире њене вредности, или их не разуме. Уверен сам да највећу опасност за истинску демократију представља запоседање, обесмишљавање и злоупотреба демократских механизама, рекао је данас у Беогрaду заштитник грађана Саша Јанковић приликом примања награде Допринос године Европи за 2015. годину. Како је рекао, живели смо педесет година у једнопартијском систему, док део Европе коме смо посвећени, као један од својих темељних принципа развијао демократију засновану на, између осталог, плурализму политичких организација.

Опширније

05. мај 2015.  

 

РФЗО у најкраћем року учинио и више од препорученог

 

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) је у најкраћем року поступиo по препорукама Заштитника грађана у вези са остваривањем права на исплату трудничког боловања, учинивши податке који се тичу тих права правовремено доступне корисницима и јавности. На својој званичној интернет страници РФЗО је отворио посебан „кутак за труднице“, посвећен правима из здравственог осигурања која су типична само за труднице, као и нову рубрику која садржи податке о послодавцима који су поднели документацију ради утврђивања права на накнаду зараде трудницама.

Опширније

05. мај 2015.  

Извештај о посети Специјалној болници за психијатријске болести „Горња Топоница“

 

И поред великих напора запослених, Специјална болница за психијатријске болести „Горња Топоница“ није у могућности да поступи по свим препорукама из Извештаја о посети Европског комитета за спречавање мучења (CPT) Републици Србији 2011. године, констатовао је тим Заштитник грађана у извештају о посети овој здравственој институцији.

Тим Заштитника грађана, у чијем саставу се поред запослених из стручне службе Заштитника грађана налазе и медицински експерти, реализовао је 1. априла 2015. године ненајављену посету Специјалној болници за психијатријске болести „Горња Топоница“, у циљу праћења спровођења препорука из Извештаја о посети Европског комитета за спречавање мучења (CPT) Републици Србији 2011. године.

Опширније

30. април 2015.  

Министарство просвете, науке и технолошког развоја прихватило сугестије Заштитника грађана на Нацрт закона о уџбеницима

 

Заштитник грађана изражава задовољство што је Министарство просвете, науке и технолошког развоја  уважило највећи део примедби и сугестија које је Заштитник грађана дао Мишљењем на Нацрт закона о уџбеницима.

Садашњи Предлог закона  уџбеницима, о коме ће у наредном периоду расправљати народни посланици, укључује и ставове Заштитника грађана у вези са дискриминаторним садржајем уџбеника, уџбеницима за децу са тешкоћама у развоју и инвалидитетом, начину одобравања уџбеника и провера измена које се на уџбеницима врше, као и на другим примедбама и предлозима Заштитника грађана у циљу унапређивања права ученика на квалитетно образовање.

Опширније

30. април 2015.  

Не постоји право администрације на ћутање

 

Министарство финансија није у законском року одлучило о основаности приговора притужиље на решење Управе царина и није Заштитнику грађана у току поступка доставило тражене информације, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

08. мај 2015.  

Извештај о посети Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“

 

Број поновљених и недобровољних хоспитализација смањен је од 2014. године, када су на Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ започете активности на деинституционализацији. Клиника располаже слободним капацитетима за смештај, а материјални услови смештаја су побољшани на појединим одељењима, иако је и даље уочен велики број лежаја по собама, стоји у Извештају Заштитника грађана о посети Клиници за психијатријске болести  „Др Лаза Лазаревић“.

Опширније

20. мај 2015.  

 

Различито тумачење прописа не може бити разлог неиздавања здравствених књижица деци

 

Демократија јесте таква да њене механизме, праксе, начела, њену снагу може да користи свако, па и онај ко презире њене вредности, или их не разуме. Уверен сам да највећу опасност за истинску демократију представља запоседање, обесмишљавање и злоупотреба демократских механизама, рекао је данас у Беогрaду заштитник грађана Саша Јанковић приликом примања награде Допринос године Европи за 2015. годину. Како је рекао, живели смо педесет година у једнопартијском систему, док део Европе коме смо посвећени, као један од својих темељних принципа развијао демократију засновану на, између осталог, плурализму политичких организација.

Опширније

15. мај 2015.  

 

Без одлагања усвојити законске иницијативе ради јачања превенције и заштите од породичног насиља

 

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) је у најкраћем року поступиo по препорукама Заштитника грађана у вези са остваривањем права на исплату трудничког боловања, учинивши податке који се тичу тих права правовремено доступне корисницима и јавности. На својој званичној интернет страници РФЗО је отворио посебан „кутак за труднице“, посвећен правима из здравственог осигурања која су типична само за труднице, као и нову рубрику која садржи податке о послодавцима који су поднели документацију ради утврђивања права на накнаду зараде трудницама.

Опширније

22. мај 2015.  

Гордана Стевановић: Недостаје сарадња у борби против породичног насиља

 

Досадашње поступање органа у случајевима насиља над женама није одговарајуће, што је Заштитник грађана и констатовао у Посебном извештају о примени Општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља из 2014. године утврђујући бројне недостатке и у нормативном оквиру и у пракси, рекла је данас заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић на седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине посвећене тренутној ситуацији све учесталијег насиља над женама и породичног насиља са смртним исходом.

Опширније

26. мај 2015.  

Излагање Саше Јанковића о улози независних институцијама на Правном факултету

 

Заштитник грађана изражава задовољство што је Министарство просвете, науке и технолошког развоја  уважило највећи део примедби и сугестија које је Заштитник грађана дао Мишљењем на Нацрт закона о уџбеницима.

Садашњи Предлог закона  уџбеницима, о коме ће у наредном периоду расправљати народни посланици, укључује и ставове Заштитника грађана у вези са дискриминаторним садржајем уџбеника, уџбеницима за децу са тешкоћама у развоју и инвалидитетом, начину одобравања уџбеника и провера измена које се на уџбеницима врше, као и на другим примедбама и предлозима Заштитника грађана у циљу унапређивања права ученика на квалитетно образовање.

Опширније

21. мај 2015.  

Спречити насиље над децом

 

Поводом Међународног дана деце - жртава насиља, Заштитник грађана упозорава да се  27 одсто притужби у области права детета које је примио у прошлој години односи на насиље над децом. То је узнемирујући податак који указује на потребу да се сви надлежни органи јавне власти, као и друштво у целини, максимално ангажују како би се оваква врста насиља спречила.

Подаци из истраживања УНИЦЕФ показују да је насиље над децом и даље изузетно раширено: у 2013. години више од 3.500 породица у Србији налазило се на евиденцији центара за социјални рад због насиља над децом, најчешће занемаривања и физичког злостављања. Више од две трећине ученика сведочи о насиљу у школама, како вршњачком, тако и насиљу наставника над ученицима. Велики број ученика наводи да се сусретало са родно заснованим насиљем у школи.

Опширније

04. јун 2015.  

Објекат РФПИО у Зрењанину неприступачан за особе са инвалидитетом

 

Објекат Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (РФПИО), филијала Зрењанин, није архитектонски приступачан за особе са инвалидитетом, због чега се вештачења  здравственог стања особа са инвалидитетом, уместо у просторијама Фонда, обављају испред објекта. Оваква дискриминација особа са инвалидитетом последица је непредузимања потребних радњи и мера Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), као сувласника објекта, утврдио је Заштитник грађана.

Опширније

29. мај 2015.  

Трудницама исплатити накнаду једнократно

 

Изменом одредби Закона о здравственом осигурању омогућити трудницама исплату целе накнаде једнократно,  а не као до сада у два дела, стоји у Мишљењу Заштитника грађана упућеном Министарству здравља.

Опширније

12. јун 2015.  

Милош Јанковић са грађанима Ваљева о проблемима остваривања људских права

 

Заштитник грађана Републике Србије организовао је данас дебату „Кључни налази годишњег извештаја Заштитника грађана“ у библиотеци „Љубомир Ненадовић“ у Ваљеву.

Циљ дебате био је да се ширем кругу органа, организација и појединаца у локалној заједници омогући да изнесу своје ставове о кључним налазима годишњег извештаја Заштитника грађана. На округлом столу су говорили заменик заштитника грађана Милош Јанковић, представници града Ваљева, Полицијске управе, Вишег тужилаштва и невладиних организација.

Опширније

12. јун 2015.  

Најтежим категоријама болесника омогућити право на трошкове превоза

 

Неопходно је иницирати измену и допуну одредби Закона о здравственом осигурању, како би се осигураним лицима која примају хемио терапију, зрачну терапију или обављају хемодијализу, омогућило остваривање права на накнаду трошкова превоза без обзира на удаљеност здравствене установе, стоји у Мишљењу Заштитника грађана упућеном Министарству здравља.

Опширније

11. јун 2015.  

Органи јавне власти обавезни да штите права мањинских група

 

Парада поноса је 2014. године одржана без већих инцидената, а ЛГБТИ организације укључене су у израду стратешких докумената који садрже конкретне мере посвећене унапређивању положаја ове групе грађана. Подсећајући на те важне позитивне помаке, поводом Међународног дана поноса Заштитник грађана указује да ЛГБТ популација у Србији још није довољно заштићена и подсећа на обавезу органа јавних власти да непрекидно раде на заштити права мањинских група.

Опширније

27. јун 2015.  

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs