a

Заснована на принципима једнакости, уважавања различитости и заштите људских права у свим подручјима живота, социјална правда представља основни предуслов за остваривање мирног и просперитетног живота свих грађана у дрштву. Непрекидним подсећањем на значај ових вредности и искорењивањем главних препрека у остваривању социјалне правде као што су сиромаштво, неједнакост, незапосленост и насиље обликујемо хумано друштво које негује достојанство свих својих грађна, изјавио је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 20. фебруара, Светског дана социјалне правде. То је друштво које подстиче солидарност и одговорност за оне који су најугроженији и најрањивији и који без помоћи шире друштвене заједнице не могу решити своје основне егзистенцијалне проблеме.

Према званичним подацима стопа сиромаштва у Србији је 25, 5 одсто међу којима су поред деце у посебном ризику од немаштине старији и особе са инвалидитетом.

Опширније...

Заштитник грађана, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина - Савезом градова и општина Србије, додељује награду градовима, општинама и градским општинама који су у 2017. години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.

На овај начин, Заштитник грађана жели да промовише примере добре праксе у области приступачности на локалном нивоу, као и да оствари бољу међусобну сарадњу са градовима и општинама у Републици Србији у циљу утврђивања стања у области приступачности и узрока због којих се, у пуној мери, не примењују прописи који гарантују права на приступачност јавних објеката, служби и услуга особама са инвалидитетом и тешкоћама у кретању или комуникацији. Такође, ова иницијатива ће пружити значајне информације за формулисање препорука и планова за унапређивање приступачности у оквиру надлежности градова, општина и градских општина.

Даном државности, који се обележава 15. фебруара, Србија се сећа два историјски веома важна догађаја: подизања Првог српског устанка 1804. године и доношења Сретењског устава, односно првог Устава Кнежевине Србије 1835. године, што се сматра једним од најважнијих догађаја у политичком, културном и историјском развоју Србије.

Подизање Првог српског устанка и доношење Сретењског устава представљају почетак развоја модерне српске државе, засноване на владавини права и правној држави, а наша обавеза је да вредности које су тада усвојене даље развијамо и унапређујемо, поручио је, честитајући Дан државности грађанима Србије, заштитник грађана Зоран Пашалић.

Oстварењe демократског друштва и изградња институција, у чијем је средишту грађанин са гарантованим и оствареним људским правима и слободама су принципи које Србија дели са другим европским државама. Модерна држава, у којој грађани остварују своја права, није једном заувек достигнута вредност, већ циљ коме се стално тежи и који се континуирано остварује, закључио је заштитник грађана.

 

Комесаријат за избеглице и миграције обавестио је Заштитника грађана да је, поступајући по препоруци Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), у Прихватном центру у Суботици успоставио евиденцију ванредних догађаја, за коју НПМ сматра да је значајна за правилно реаговање на догађаје у центрима за смештај миграната. Такође, у Прихватном центру су отпочети радови на постављању крова над просторијом која ће се користити као трпезарија и за друштвене активности миграната који овде бораве.

Истовремено, Центар за социјални рад града Суботице одговорио је Заштитнику грађана да су до августа 2017. године за рад са малолетним мигрантима у Прихватном центру била ангажована четири теренска радника. Сада су стручни радници присутни у Прихватном центру само по позиву и пријави актера на терену. Како се истиче, заштита малолетних миграната је отежана због недовољних ресурса и повећаног обима посла, у вези са чим су се обраћали Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Тим НПМ је посетио Прихватни центар у Суботици, као и граничне прелазе Хоргош и Келебија, 21. и 22. новембра 2017. године, о чему је сачињен Извештај са препорукама надлежним органима за унапређење поступања према мигрантима.

Учешће Заштитника грађана, националне институције за људска права, у изради Универзалног периодичног прегледа je изузетно важнo, јер налази ове институције представљају огледало јавности о поштовању људских права и валидан документ заснован на конкретним обраћањима грађана који су у конретним случајевима упозоравали на кршење њихових права. Документ представља институционално праћење права која се најчешће крше и органа и институција који у томе предњаче и на која упозоравамо у својим годишњим извештајима Народној скупштини и дајемо на увид јавности, рекао је данас Зоран Пашалић члановима Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова на коме је представљен Извештај Републике Србије у оквиру трећег циклуса Универзалног периодичног прегледа.

У поднеску Заштитника грађана у оквиру трећег циклуса Прегледа, који је поднет у јулу 2017. године, представљена су институционална питања и тематске области са коментарима и препорукама на које треба посебно обратити пажњу. Говоримо пре свега о заштити и унапређењу права особа са инвалидитетом и старије популације, рекао је Пашалић, али и спречавању породично/патнерског насиља у коме су главне жртве жене и деца, те слободи мишљења и изражавања, праву на службену употребу језика и писама националних мањина и правосуђу.

Истицањем посебних тематских области из широког спектра области права Заштитник грађана је дефинисао приоритна питања у циљу предузимања будућих иницијатива, активног учествовања у процесима консултација и постицања извршења препорука у периоду до наредног циклуса извештавања, закључио је Пашалић.

Опширније...

Поводом трагичног удеса путничког авиона у Подмосковљу заштитник грађана Зоран Пашалић упутио је телеграм саучешћа aмбасадору Руске Федерације у Београду Александру Чепурину. У телеграму се каже:

"С тугом и неверицом сам примио вест о паду путничког авиона у Подмосковљу у коме су живот изгубили сви путници и чланови посаде.

У име запослених у институцији Заштитника грађана и у моје лично име примите искрено саучешће поводом губитка живота недужних грађана и молим Вас да изразе саучешћа пренесете породицама настрадалих.“

Страна 1 од 349
Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol