a

Поводом терористичких напада у Берселони, заштитник грађана Зоран Пашалић упутио је амбасадару Краљевине Шпаније у Београду Њ.Е. Мигуелу Фуартесу Суарезу (Miguel Fuertes Suárez), шпанском омбудсману Франциску Фернандезу Маругану (Francisco M. Fernandez Marugan) и каталонском омбудсману Рафаелу Рибоу ( Rafael Ribó) телеграм саучешћа следеће садржане:

„Дубоко сам потресен трагедијом која се догодила у Вашој земљи. Терористички напади у Барселони представљају безумне злочине против недужних и немоћних људи, као и бруталан удар на људска права и основне цивилизацијске тековине на којима данас почивају савремене државе.

У име запослених у институцији Омбудсмана и моје лично име, примите изразе најдубљег саучешћа.“

Заштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је са Екатарином Маринковић и Војином Биљићем, противкандидатима за функцију омбудсмана, које су предложиле парламентарне странке. Сусрет је организован у циљу размене идеја и предлога за унапређење рада институције Заштитника грађана.

Са противкандидатом Милошем Јанковићем, који се налази на функцији заменика заштитника грађана за права лица лишена слободе, Пашалић ће наставити сарадњу у складу са Законом о Заштитнику грађана.

Опширније...Представници Удружења пацијената са болестима јетре – ХРОНОС указали су данас заштитнику грађана Зорану Пашалићу на тешкоће и проблеме са којима се суочавају грађани оболели од Хепатитиса Ц, које додатно оптерећују и недостатак адекватне терапије у лечењу.

Пашалић је мишљења да би Министарство здравља требало активније да учествује у решавању проблема ових пацијената, посебно у поступку набавке терапије. Заштитник грађана ће у наредном периоду посветити посебну пажњу правима пацијената оболелих од Хепатиса Ц, а један од првих корака биће и посредовање у тражењу најефикаснијег решења ових проблема између Министарства здравља и удружења ХРОНОС.

 

Заштитник грађана подржаће организацију и одржавање Београд Прајда 2017, поручио је заштитник грађана Зоран Пашалић представницима и члановима Организационог одбора те манифестације. Састанак је организован на иницијативу Горана Милетића и његових сарадника из Организационог одбора у циљу успешне организације предстојећег догађаја.

Опширније...Заштитник грађана нуди улогу моста између ЛГБТ популације и органа државне управе у организацији Београд Прајда 2017, рекао је Пашалић, и додао да ће институција ту манифестацију подржати како конкретним активностима, као што је учешће на међународној конференцији планираној за 15. септембар, тако и оним симболичним - развијањем заставе дугиних боја на својој згради.

Забрана дискриминције по основу сексуалне оријентације и право на уживање сексуалних слобода загарантовани су Уставом, поручује Пашалић и апелује на надлежене државне органе да предузму неопходне мере како би оставривање тих права и на овогодишњој паради поноса било могуће у пуној мери, а сама манифестација протекла у мирној атмосфери, без безбедносних ризика.

Опширније...Измена и допуна Закона о Заштитнику грађана у циљу бољег дефинисања и проширења надлежности, систематизација радних места и обезбеђивање адекватнијег простора за рад запослених у институцији, представљају приоритне циљеве пред институцијом Заштитника грађана, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић у разговору са председницом Београдског фонда за политичку изузетност Соњом Лихт.

Тема састанка односила на питања права националних мањина, посебно ромске, веће видљивости жена у друштву и могућности запошљавања младих стручњака који живе и раде у иностранству. Саговорници су се сагласили о потреби унапређења сарадње Београдског фонда и Заштитника грађана у области заштите људских и мањинских права.

Заштитник грађана обратио се данас Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије, као надлежном за спровођење инспекцијског надзора у конкретном случају забране детету са аутизмом да се украца на авион, који се догодио пре неколико дана на Аеродрому „Никола Тесла“ и затражио да га, у складу са чланом 21. Закона о Заштитнику грађана, по окончању поступка обавести о налазима. На основу медијских извештавања, постоје индиције да је авио компанија „Air Serbia“ повредила права детета забраном уласка у авион, те ће Заштитник грађана помно пратити овaj случај и налазе надлежних органа.

После прибављања релевантних информација, Заштитник грађана ће одлучити о потреби предузимања других мера из своје надлежности у циљу утврђивања законитости и правилности рада надлежних органа и обавестити јавност о својим утврђењима и евентуалним препорукама.

Страна 1 од 326