a

Опширније...Заштитник грађана Зоран Пашалић учествовао је данас на округлом столу Форума за етичке односе, који је организован поводом објављивања публикације “Мањинска политика – подстицање интеграције у Србију“.

 Опширније...

 

На округлом столу је, поред стручњака из ове области, представника независних тела и савета националних мањина, учествовала и министарка спољних послова и потпредседница Владе Републике Бугарске Екатерина Захаријева.

Опширније...Насиље у породици може се смањити тако што ће се све надлежне институције повезати у раду и тако постати одговорније, изјавио је данас у Медија центру заштитник грађана Зоран Пашалић.

Институције које се баве овом проблематиком морају бити увезане у систем где ће свако знати свој део посла и део посла оног другог, нагласио је Пашалић и додао да ако тако  функционишу надлежни, насиље се може препознати и на време спречити. Суштина је у томе да, како је навео, грађани реагују на сваки облик насиља у околини, а не да то сматрају туђим, личним или породичним проблемом.

Заштитник грађана Зоран Пашалић је учествовао на конференцији за медије где су представљене препоруке које су достављене надлежним државним органима за унапређење заштите жртава насиља у породици. Конференцију су организовале Мрежа организација за децу Србије и Мрежа Жена против насиља.

Опширније...

Заштитник грађана Зоран Пашалић састао се данас са директором Комитета правника за људска права Миланом Антонијевићем са којим је разговарао о наставку изградње независне институције Заштитника грађана кроз двосмерну комуникацију са невладиним сектором, проблемима рањивих група, као и о заједничким пројектима у подизању свести грађана кроз јачање и унапређење људских права.

Пашалић је поручио да је његов циљ и план да у будућем периоду ради на афирмацији и деперсонализацији институције, на њеној јаснијој видљивости и препознатљивости у друштву, пре свега као националне независне инстутиције у заштити људских права. Заштитник грађана очекује добру сарадњу са невладиним сектором, заједничке пројекте и активности, а састанак са директором Комитета правника за људска права, биће само први у низу са представницима невладиних организација.

Опширније...Невладин сектор, каже директор YUКОМ-а Милан Антонијевић, од Заштитника грађана очекује наставак заједничког рада на заштити, промоцији и унапређењу људских права. Посебну пажњу, оцењује Антонијевић, треба посветити очувању „Статуса А“ којим је Генерална скупштина Међународног координационог комитета националних институција за људска права акредитовала Заштитника грађана Републике Србије први пут 2010. године, а 2016. реакредитовала у новом петогодишњем мандату.

Заштитник грађана Зоран Пашалић присуствовао је данас обележавању трагичног догађаја - 18 година од убиства 14 жеталаца српске националности који су измасакрирани на њиви у Старом Грацком код Липљана.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је изјавио да се карактер једног друштва одређује и по његовом односу према жртвама и поручио да Србија неће дозволити да ове и све друге жртве буду заборављене и бачене у сену.

Заменик председника Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ, Драган Пиљевић рекао је да породице захтевају од државних институција да донесу закон о статусу породица киднапованих и убијених на КиМ, што ће у будућности обавезати државу да помогне породицама у потрази за починиоцима злочина.

Обележавање овог трагичног догађаја организовало је Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији у спомен соби „Косметске жртве“.

Опширније...Скупштина Србије изабрала је данас Зорана Пашалића за заштитника грађана Србије. Пашалић је рођен 1958. године у Београду. За његов избор гласала су 142 посланика. Пре избора је био председник Прекршајног апелационог суда у Београду. На ту функцију именован је 2010. године. За судију Прекршајног суда именован је 2003. године.

Мандат заштитника траје пет година и иста особа може највише два пута узастопно да буде бирана на ту функцију.

Омбудсман као независан орган штити права грађана и контролише рад органа државне управе, органа надлежног за правну заштиту имовинских права и интереса Србије, као и других органа и организација, предузећа и установа којима су поверена јавна овлашћења.

----

Пашалић: Вршићу функцију у складу са најбољим традицијама српског права

Новоизабрани заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да ће вршити функцију у складу са најбољим традицијама српског права и српског Устава. Пашалић је новинарима у Скупштини после полагања заклетве рекао да су свим грађанима врата отворена и да ће моћи да дођу у инститицију заштитника грађана, буду саслушани и да ће им се помоћи у складу са овлашћењима и позитивним прописима и Уставом Србије.

"Познати конституционалиста Алексис де Токвил рекао је да је Устав ледена вода која хлади политичку моћ и гледаћу да у оквиру те флоскуле и делујем", казао је Пашалић.

Поступајући по препорукама НПМ, Геронтолошки центар у Вршцу је установио евиденцију умрлих лица и Протокол повреда. У циљу обезбеђивања потребног броја особља, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обратило се Комисији за давање сагласности за нова запошљавања, али и за додатна упошљавања за попуњавање упражњених радних места у овој установи. Такође, Експертска група Министарства ради на изменама и допунама Породичног закона како би се унапредили прописи којим се уређује пристанак на медицинску меру лица под старатељством.

НПМ посетио је Геронтолошки центар у Вршцу децембра 2016. године у циљу праћења поступања надлежних органа према корисницима услуга социјалне заштите смештеним у домовима за стара лица. Након посете надлежним органима упућене су препоруке за отклањање утврђених недостатака.

Страна 1 од 324