a

Поводом стравичних поплава које су погодиле Атину и у којима је страдалао најмање 16 људи, заменик заштитника грађана Роберт Сепи упутио је телеграм саучешћа грчком амбасадору у Београду Елиасу Елиадису.

„Са великим жаљењем и тугом примили смо вест о настрадалима и повређенима у поплавама које су погодиле Вашу земљу и причиниле велику штету. Становницима Грчке и Атине у овим тешким тренуцима упућујемо речи охрабрења и подршку да се што пре изборе са последицама ове елементарне катастрофе.

Дозволите ми да у име Заштитника грађана и Стручне службе Заштитника грађана, Вама и становницма Грчке, изразим искрено саучешће."

Поступајући по препорукама Националног механизам за превенцију тортуре (НПМ), полицијски службеници полицијских станица Савски венац и Стари град обавештавају сва задржана лица о њиховим правима у складу са Упутством о поступању према доведеним и задржаним лицима и сачињавају записник о задржавању. Записник потписује задржано лице или се уноси констатација да је лице одбило да потпише записник, а време задржавања лица се рачуна од момента када је лице лишено слободе, а не од тренутка доношења решења о задржавању.

Такође, сходно препорукама НПМ-а, након употребе средстава принуде, сва задржана лица се воде на здравствени преглед, којима полицијски службеници присуствују само на захтев лекара, о чему сачињавају службену белешку. У циљу заштите посебно осетљивих података из медицинске документације, у предметима задржаних лице више се не улажу извештаји и мишљења лекара о њиховом здравственом стању. Ради што правилније оцене правилности и оправданости употребе средстава принуде, од задржаних лица ће се убудуће узимати писане изјаве о поступању полиције приликом примене ових средстава.

У складу са препорукама НПМ-а, у Полицијској станици Стари град одређена је канцеларија за чување предмета извршења кривичних дела, као и специјална каса за чување предмета веће вредности.

У јулу 2017. године Национални механизам за превенцију тортуре је посетио полицијске станице Стари град и Савски венац у циљу праћења поступања по препорукама из Извештаја НПМ о посети Полицијској управи за Град Београд и Извештаја Влади РС о посети Европског комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања (CPT) Србији. Након посете сачињен је Извештај са препорукама за даље унапређење положаја лица лишених слободе.

О потреби изградње толерантног друштва данас непрекидно говоримо, али сведоци смо да је ситуација потпуно другачија од онога за шта се, по правилу, сви залажемо. У нашем друштву, упркос начелном опредељењу за прихватање различитости и даље доминира породично и вршњачко насиље, напади неистомишљеника на политичке противнике и новинаре, ништа мање на сексуалне мањине, изјавио је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 16. новембра, Међународног дана толеранције. Пут од негативног става, предрасуда, до агресије је кратак, а на државним органима и институцијама је да учествују у обликовању друштва, тиме што ће неговати и подстицати разумевање и поштовање својих чланова, али и јасно и недвосмислено санкционисати оне који овакве вредности угрожавају.

Толеранција подразумева вољу и способност да прихватимо и допустимо различитости у политичком уверењу, верским, расним или сексуалним особеностима, али и уклањање дистанце и јаза према особама са инвалидитетом и националним мањинама. У друштву чији чланови негују и усвајају различите обичаје и културне обрасце, имају другачије интересе и опречне циљеве, у плуралистичком друштву као што је наше, прихватање различитости представља једино могуће понашање, закључио је Пашалић.

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић учествовала је на регионалном састанку „Заштита и унапређење права деце у покрету - изазови социјалне инклузије“ чији је домаћин, у сарадњи са Европском мрежом дечјих омбудсмана и УНИЦЕФ-ом, Oмбудсман Грчке. Дводневи састанак одржан је у Атини 13. и 14. новембра 2017. године.

Према подацима ресорног министарства, од почетка године, у Србији је, од 4419 потврда о израженој намери за тражење азила, скоро половина издата малoлетницима, рекла је Стевановић и додала да је од поднетих готово 1000 захтева за покретање прекршајних поступака због незаконитог преласка државне границе, близу 200 поднето против малолетника. Ове године је, према подацима Mинистарства просвете, науке и технолошког развоја, 503 деце миграната кренуло у основну, а само 56 у средњу школу.

Опширније...

Поводом сазнања из медија о појави расистичких графита у центру Крагујевца, Заштитник грађана скреће пажњу јавности да они представљају недопустиву и врло опасну појаву која захтева правовремено реаговање и предузимање превентивних мера како би се спречила могућност изазивања штете већих размера.

Надлежни органи су предузели низ мера и активности у претходној деценији, међу којимa су најважније у области образовања, здравства и личних докумената, што је допринело значајном унапређењу положаја припадника ромске заједнице, изјавио је заменик заштитника грађана за права националних мањина Роберт Сепи. Упркос томе, етничка дистанца према Ромима се не смањује и они су као најрањивија национална заједница у највећој мери изложени дискриминацији, наглашава Сепи.

Управо из тих разлога, Заштитник грађана сматра да се ниједан расистички графит не сме посматрати као изолован инцидент, већ да представља чин насиља над нашим грађанима. Заштитник грађана очекује од надлежних државних органа да овакав чин не само осуде, већ и да у што краћем року утврде све чињенице и казне оне који из њега стоје.

Опширније...Специјални известилац Савета за људска права УН за тортуру и друге окрутне, нехумане и понижавајуће поступке или кажњавања Нил Мелцер налази се у радној посети Републици Србији. Циљ посетe Србији, како је навео Мелцер, је стицање увида у стање превенције тортуре и других сурових, нехуманих или деградирајућих третмана или казни, односно примене важећих међународних обавеза Србије у овој области. Мелцер се интересовао за услове у притворским јединицама, притварање у предсудском поступку, притвор малолетника, положај миграната, као и за начин лишавања слободе лица са менталним сметњама.

Заменик заштитника грађана за права националних мањина Роберт Сепи представио је улогу независних инситуција у заштити људских права и посебно истакао проблеме грађана који се у оквиру реадмисије враћају у земљу. Како је навео то је регионални проблем, који пре свега захтева сарадњу и размену информација свих у систему. Поред законодавних активности, након што је заштитник грађана обишао Србију, у Заштитнику грађана констатован је и пораст притужби на рад државних органа и институција.

Заменик заштитника грађана за права лица лишена слободе Милош Јанковић рекао је да је Заштитник грађана овлашћен да штити права грађана, укључујући и права лица лишених слободе, да врши контролу законитости и правилности рада установа у којима су смештена лица лишена слободе.

Опширније...
Страна 1 од 340