a

Опширније...

Неопходно је унапређење сарадње независних институција у заштити и унапређењу људских и мањинских права, констатовано је данас на састанку заштитника грађана Зорана Пашалића и директорке Агенције за борбу против корупције Мајде Кршикапе.

Јачање кадровских и просторних капацитета, као и измена и допуна Закона о Заштитнику грађана представљају циљеве којима тежим од тренутка ступања на дужност, поручио је Пашалић, као и да је његов план да у будућем периоду ради на афирмацији институције, на њеној јаснијој видљивости и препознатљивости у друштву, као националне независне институције у заштити људских права.

Заменица заштитника грађана за права особа са инвалидитетом и старијих Владана Јовић учествовала је у раду стручног скупа под називом: „Сети се да и ја имам права“, коју је јуче организовао Геронтолошки центар Београд поводом обележавања Светског дана Алцхајмерове болести.

Опширније...Владана Јовић је истакла да Заштитник грађана, кроз свој рад и друге видове информисања, може потврдити да су у Републици Србији старија лица и особе са инвалидитетом једне од најугроженијих група грађана. Тренд старења популације све је присутнији код нас и у свету, што негативно утиче на економију једног друштва, а самим тим и на стање људских права.

„Продужавањем животног века старији, на жалост, не одржавају једнак квалитет живота јер им болест, економска немоћ, самоћа и искључивање из друштва постају терет који на све слабијим плећима тешко носе“, истакла је заменица заштитника грађана и указала да је Алцхајмерова болест једна од пошасти савременог друштва која не уништава само особу која јој је подлегла, већ и цело њено окружење, породицу, пријатеље и друштвену заједницу. Због тога је покретање ове теме и сарадња свих државних и друштвених актера од изузетног значаја како би се створили услови за превенцију болести, едукацију грађана и стручњака у циљу раног препознавања исте, као и развоју различитих сервиса подршке оболелима.

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић и помоћница генералног секретара Наташа Јовић учествовале су на 21. Годишњој конференцији и Генералној скупштини Европске Мреже омбудсмана за права детета (ENOC), која се одржала од 19. до 21. септембра 2017. године у Хелсинкију.

Тема конференције, чији је домаћин Омбудсман за права детета Финске, била је право детета на информисаност као и сексуално образовање деце прилагођено узрасту.

Опширније...Одајући признање досадашњем раду Заштитника грађана у области права детета представници ENOC-а изабрали су заменицу заштитника грађана за права детета Гордану Стевановић за члана Бироа ове организације.

Представници преко 30 институција на радионицама размениће искуства и примере добре праксе из својих држава у циљу унапређења и заштите права деце и младих.

Заштитник грађана наставиће да изводи обуку запослених у Привредној комори Србије о могућностима остваривања и заштите права привредника и приватних предузетника у случајевима незаконитог и неправилног рада органа управе, договорено је јуче на састанку челника ових институција Зорана Пашалића и Марка Чадежа. Обуци ће присуствовати представници регионалних привредних комора са територије целе Србије. Циљ обуке је да се слушаоци упознају са надлежностима и начином рада Заштитника грађана, али и да привредници и предузетници представе кључне проблеме у пословању и информишу се о поступању Заштитника грађана у случајевима незаконитог и неправилног рада органа управе.

Прва обука запослених у Привредној комору Србије организована је новембру 2016. године у склопу активности за успостављање службе за заштиту привредника и предузетника, a у циљу ефикаснијег остваривања права привредних субјеката. Обуку је одржала генерална секретарка стручне службе Заштитника грађана Оља Јовичић са сарадницима.

Опширније...Тема јучерашњег састанка заштитника грађана Зорана Пашалића и заменика заштитника грађана за права лица лишених слободе Милоша Јанковића са Милицом Ћатић, секретаром МУП-а и њеним сарадницима била је унапређење сарадње две институције у заштити и унапређењу права грађана Србије. На састанку је било речи и о предметима и поступцима који су у току.

Представници МУП-а показали су велико интересовање за учешће својих представника у обуци коју ће спроводити стручњаци из области судске медицине у оквиру иницијативе Заштитника грађана „Учинимо насиље видиљивим“. Како су навели на обуци ће бити и 55 припадника МУП-а из Београда.

Јачањем улоге здравствених радника, посебно стручњака из области судске медицине, али и осталих у систему који се баве заштитом жена, значајно ће бити убрзана размена информација између надлежних институција, навео је Пашалић. Он је додао да ће медицински докази омогућити, између осталог, ефикаснији кривични поступак, извесност кажњавања учиниоца насиља, избегавање секундарне виктимизације жртве у судском поступку, као и мање трошкове судског поступка.

У оквиру ове иницијативе свим жртвама насиља биће омогућен бесплатни преглед медицинских стручњака, нагласио је Пашалић.

Опширније...Размена информација између институција које се баве заштитом жена жртава насиља је од изузетног значаја за решавање породичног насиља, а неопходна мера у поступку је и обезбеђивање медицинских доказа који могу бити искориштени на суду против насилника, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић на састанку са извршном директорком Фондације за отворено друштво Јадранком Јелинчић. Покретањем иницијативе „Учинимо насиље видљивим“, између осталог, желимо да  обезбедимо бесплатну медицинску помоћ судских вештака, чији је задатак да детаљно наведу повреде нанете жртви насиља, које могу бити од пресудног значаја за исход судског поступка, навео је Пашалић.

Капацитети заштитника грађана нису такви да би могли да одговоре на све захтеве грађана. У Заштитнику грађана ради 90 запослених, а Акционим планом је, рекао је Пашалић, предвиђено прилагођавање систематизације потребама Заштитника грађана.

Систематизација предвиђа повећање броја људи, али и ангажовање неких екстерних институција које се баве конкретно вештачењима, рекао је Пашалић.

Фондација за отворено друштво, Србија своје стратешке циљеве остварује преко давања подршке пројектима организација грађанског друштва и државним и другим институцијама које врше јавна овлашћења, као и кроз реализацију сопствених пројеката, рекла је Јелинчић и додала да се залаже за унапређење сарадње са Заштитником грађана.

Страна 1 од 332