a

b_300_0_16777215_00_images_stories_pravni_20.09.2010.jpeg

„Држава је, усвајањем закона поставила правни основ за заштиту права особа са инвалидитетом, али у пракси ствари стоје другачије. На пример, више од две године особе са инвалидитетом чекају на повраћај ПДВ-а што им закон гарантује. Управо зато охрабрујем појединце и удружења особа са инвалидитетом да инсистирају на остваривању својих права, а ако су она прекршена, могу  и треба да се обрате Заштитнику грађана“, рекао је Саша Јанковић, на Летњој школи Правног факултета посвећеној забрани дискриминације особа са инвалидитетом.

Обраћајући се присутнима, заштитник грађана Саша Јанковић је рекао да у институцију на чијем је он челу долазе сви грађани  који покушавају да реше своје проблеме. Њихове проблеме је тешко вредновати, али искуство показује да су особе са инвалидитетом најдискриминисаније  јер „често нисмо ни свесни њихових проблема".

Отварајући скуп, декан Правног факултета проф. др Мирко Васиљевић  је подсетио да је Правни факултет баштинио потребу да организује ову летњу школу, будући да предњачи у ономе што је урађено на побољшању услова живота особа са инвалидитетом: Правни факултет је први направио рампу у својој згради и настоји да већина издања овог факултета буде штампана Брајевим писмом.

У оквиру прве сесије Правни положај особа са инвалидитетом, заменица Заштитника грађана др Зорица Мршевић говорила је о улози Заштитника грађана у заштити права особа са инвалидитетом и навела реализоване активности у 2010 години.

У студентској дискусији која је уследила, највише пажње је поклоњено проблему потпуног лишења пословне способности као и неприступачности већине јавних зграда и простора за особе са инвалидитетом у Београду.

Скуп су, такође, поздравили и министар за људска и мањинска права др Светозар Чиплић, помоћник министра рада и социјалне политике Владимир Пешић и  управник Летње школе проф. др Јовица Тркуља.

 У току петодневног програма, учесници друге по реду Летње школе (научни радници,  представници државних органа, студенти и публицисти из Србије, региона и Француске) ће, поред осталог, расправљати о правном положају, националном законодавству и облицима борбе против дискриминације особа са инвалидитетом.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol