a

b_300_0_16777215_00_images_stories_04.jpeg

Од свог оснивања, 2007. године, институција Заштитника грађана ужива велику подршку Мисије ОЕБС у Београду и Омбудсмана Каталоније, која је поред финансијске и едукативне помоћи била испољена и у изради стратешких докумената, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић на данашњој конференцији за штампу у Београду, поводом представљања резултата пројекта подршке институције Заштитника грађана у области комуникације са грађанима.

Заменик шефа мисије ОЕБС у Србији Томас Мур рекао је да Заштитник грађана може да буде задовољан својим радом, пре свега у приближавању грађанима и упознавању са надлежностима и радом своје службе.

Омбудсман Каталоније Рафаел Рибо је изразио задовољство досадашњом сарадњом са Заштитником грађана и очекивања да ће у наредном периоду међународна сарадња институција омбудсмана бити унапређена.

Заштитник грађана Саша Јанковић је подвукао значај формирања независних институција, посебно функција које обављају у друштву и нагласио да број притужби грађана које данас решава Заштитник грађана не заостаје за европским просеком. Грађани се највише жале на рад администрације и дужину поступака. Заштитник грађана посебну пажњу посвећује правима најугроженијим категоријама становништва. У том циљу су израђена и посебна стратешка документа у области комуникације са најмлађом популацијом и лицима лишених слободе.

Тамара Лукшић – Орландић, заменица заштитника за права детета, представила је досадашње резултате Заштитника грађана у области комуникације са децом узраста од десет до осамнаест  година и посебно истакла израду посебне веб презентације намењене деци и формирање панела младих саветника.

Заменик заштитника грађана за права лица лишених слободе Милош Јанковић изјавио је да ситуацију у српским затворима и притворским јединицама карактерише недостатак капацитета. „Од укупно 11.500 затвореника и притвореника, места у затворима и притворским јединицама има само за 6.000", упозорио је заменик заштитника грађана.