a

Заштитник грађана Саша Јанковић присуствовао је данас у Ослу додели Нобелове награде за мир Лију Сјаобоу, затвореном кинеском дисиденту коме власти нису дозволиле да присуствује свечаности “Нисам дошао на доделу награде зато да би се покрила брука због бојкота, већ зато што сматрам да већина грађана Србије, чији сам заштитник, дели став да дневна политика није изнад људских права и да додела Нобелове награде за мир не може бити ствар унутрашње политике једне земље.

Дошао сам да покажем свој, и не само свој став да су људска права универзална људска вредност и услов за сарадњу свих, а не само неких држава” рекао је Јанковић за “Блиц”.

Јаноковић је додао да је на церемонију доделе награде позван под својим именом и презименом, јер му је Нобелов комитет на адресу омбудсмана послао позивницу чим је изразио жељу да присуствује. Церемонији уручења Нобелове награде за мир није присуствовао амбасадор Србије у Норвешкој у складу са раније донетом одлуком у оквиру надлежности предвиђених законом", пренела је агенција Бета став Министарства спољних послова Србије.

Омбудсман Јанковић је јутрос рано у Осло отпутовао владиним авионом, пошто због краткоће времена путовање није било могуће организовати на други начин. Амбасада Србије у Ослу је Заштитнику грађана пружила логистичку подршку.

--------------

Премијер и председник о одлуци Заштитника грађана

Председник Србије Борис Тадић подржава присуство заштитника грађана Саше Јанковића као представника Србије на церемонији уручења Нобелове награде за мир у Ослу, речено је у Тадићевом кабинету.

Премијер Мирко Цветковић рекао је да је подржао заштитника грађана Сашу Јанковића да присуствује  уручењу Нобелове награде за мир . "Омбудсман је желео да присуствује том догађају, али није имао могућности да то организује и тражио је моју подршку, а ја сам је са задовољством пружио", изјавио је премијер.

Цветковић је рекао и да Влада није донела одлуку да представници Србије не иду на доделу Нобелове награде за мир, већ је то била инструкција и одлука Министарства спољних послова Србије. Додао је да се одлука министра Вука Јеремић односила на запослене у Министарству спољних послова Србије, а омбудсман је независни државни орган.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol