a

b_300_0_16777215_00_images_stories_kolarac_21.jpegРодно засновано насиље као елементарна тема родних студија, тема је јавног предавања које је заменица Заштитника грађана др Зорица Мршевић одржала 21 децембра 2010. године на Коларчевом центру за предавачку делатност.

Она се осврнула на значај студија рода или правне Теорија рода која испитује основне правне принципе као што су правда, једнакост, услови и ситуације поседовања или лишености права. Ти принципи су релевантни за све правне области, али је неопходно да се посматрају кроз призму специфичних разлика између женских и мушких потреба и захтева, као и односа жена и мушкараца у друштвеном и правном амбијенту. Главне области изучавања су једнакост правне заштите и третмана, дискриминација у запослењу и плаћању, заштита репродуктивних права и слобода, заштита од насиља. Домен родног интереса и родне критичке анализе права је широк онолико колико је широк домен покривен целокупним правом.

Један од главних елемената правне теорије рода је управо родно засновано насиље а то је и једна од области којима се бави Заштитник грађана  контролишући  законитост и правилност поступања институција надлежних да поступају у сучајевима родно заснованог насиља. Тиме је остварена веза између те академске дисциплине и праксе Заштитника грађана на шта је др Мршевић указала у свом предавању.