a

b_300_0_16777215_00_images_stories_uns-sasa1.jpeg

Удружење новинара Србије затражило је на данашњој трибини у београдском Прес центру да се о кандидатима за високе правосудне функције у Србији води јавна расправа током које би грађани остварили пун увид у резултате рада предложених судија и тужилаца.

Заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић је рекао да је прошло време када су људи на функцију бирани по аутоматизму, односно по „кључу“, и да је битно да се кроз јавну расправу изнесу сви аргументи за и против кандидата за чланове врховних органа. Омбудсман је подсетио да је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић донео одлуку да избор судија треба да буде јаван и додао да су независност правосуђа и слобода изражавања још увек угрожени у Србији, као и да треба наћи праву меру између права на изражавање и критику, и некоректног писања које угрожава право личности.

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић је оценила је да је Високи савет судства веома важно тело, јер има бројне значајне надлежности, због чега јавност има право да зна од каквог су поверења и легимитета будући чланови.