a

b_280_0_16777215_00_images_stories_bfpe_za_sajt.jpeg           

-Од оснивања до данас у институцији Заштитника грађана регистровано 26 хиљада обраћања грађана. За непуне четири године, поднето је више од седам хиљада формалних притужби грађана. Поднели смо на десетине законских инцијатива-препорука за исправљање  недостатака у раду јавне управе. Све то говори да Србија свакако напредује у дизању степена заштитите права грађана, али спорије од очекивња грађана, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић,  обраћајући се учесницима округлог стола посвећеног  улози независних регулаторних тела у заштити грађанских права у Србији.

 Омбудмсан  је оценио  да је добро што грађани знају  за своја права и инсистирају на њиховом поштовању, али то чине првенствено помоћу невладиних организација, јер држава не може да прати у корак њихове захтеве“.

Циљ округлог стола, одржаног у организацији Београдског фонда за политичку изузетност и уз подршку ЕУ и  UNWomen, био је пре свега да подсети на значај независних регулативних тела у Србији, посебно у области анти-дискриминационих закона.

Учеснике скупа, представнике  независних регулаторних тела, поздравила је Соња Лихт  председница Београдског фонда за политичку изузертност.