a

alt

Од понедељка, 13. јуна грађани Лесковца ће из Народне библиотеке „Радоје Домановић“ два пута недељно у периоду од 11 до 13 часова моћи да путем видео линка успоставе контакт са запосленима из Стручне службе Заштитника грађана Републике Србије и путем живог, људског контакта поднесу притужбу на рад органа јавне власти, најавио је данас републички омбудсман Саша Јанковић у Лесковцу.

Он је представљајући пројекат Електронски приступ Заштитнику грађана у лесковачкој Народној библиотеци заједно са Њ.Е. Нилс Рагнар Камсвагом, амбасадором Краљевине Норвешке у Србији, рекао да се на овај начин започиње осавремењивање приступа грађана овој институцији. У овај пројекат, који обухвата десет библиотека у Србији, Краљевина Норвешке уложила је 72 хиљаде евра и трајаће наредних шеснаест месеци, са могућношћу да се прошири и на друге градове и општине који немају локалног омбудсмана.

Ових десет библиотека у десет општина добило је компјутере за видео комуникацију, а запослени у овим библиотекама који ће помагати грађанима у директној комуникацији са Стручном службом Заштитника грађана прошли су обуку о надлежностима ове институције.

Амбасадор Камсваг је нагласио да је Заштитник грађана једна од најважнијих институција у демократском друштву, и да ће грађани на овај начин лакше комуницирати са омбудсманом. „Ово је веома важан пројекат за Лесковац а као и за остале градове који ће имати сличне пројекте, истовремено промовишући људска и мањинска права“, рекао је Камсваг.

Градоначелник Лесковца Слободан Коцић је изразио задовољство што је овај град један од десет изабраних локалних самоуправа где ће се створити јефтин и ефикасан сервис грађанима.

Заштитник грађана се у току дана састао и са представницима града Лесковца и органа јавне власти, као и са представницима локалних невладиних организација. Разговарајући о начинима успостављања ефикасније сарадње са њима, Саша Јанковић је рекао да је из Лесковца током прошле године пристигло 190 притужби грађана, које се претежно односе на неажурну и лежерну локалну администрацију. „Добро је када се грађани притужују у великом броју, јер то значи да препознају и траже поштовање својих права и да верују у наше институције, али само у случају када се указани пропусти ефикасно исправе“, нагласио је Јанковић.

Заштитник грађана је данас са својим сарадницима разговарао и са грађанима Лесковца, који су поднели 30 притужби, углавном на рад локалне администрације.


Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol