a

Заштитник грађана као независни државни орган има дужност и овлашћење да по притужби или на основу другог сазнања о кршењу права грађана реагује и провери да ли је служба безбедности незаконитим или неправилним радом прекршила права и слободе које грађанима гарантује наш правни поредак, изјавио је Саша Јанковић на Трећој регионалној конференцији парламентарних тела за надзор безбедносно-обавештајних служби земаља Југоисточне Европе, одржаној у Народној скупштини Републике Србије у Београду.

Јанковић је рекао да је имао притужби на рад служби безбедности на основу којих су покренути поступци. Осим притужби по којима је контролисао рад служби безбедности, Заштитнику грађана су се притужбама обраћали и  припадници тих служби ради заштите својих права. по којима је такође поступано.

Дводневнoј конференцији “Парламентарна контрола служби безбедности у контексту система тајности података” поред представника независних институција присуствовали су и представници парламентарних одбора Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Румуније и Србије.

Организатори конференције су ОЕБС, DICAF и Одбора за одбрану и безбедност Скупштине Србије.