a

b_300_0_16777215_00_images_stories_kancelarija_ombudsmana_u_pancevu.jpegДанас је у улици Жарка Зрењанина број 13 у Панчеву отворена канцеларија градског омбудсмана. Дужност заштитнице грађана обављаће дипломирана правница Славица Томовић.

На отварању је заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић поручио градској власти да ову институцију не сматра као наметнуту контролу, већ нешто што јој може помоћи да исправи оно што је пропустила да уради на најбољи начин. Он је додао да се у пракси показала високо развијена свест о потреби институције омбудсмана, јер највећи број органа спроводи препоруке републичког, покрајинског, као и локалних омбудсмана. Међутим, како је рекао, нема разлога за самозадовољство, јер су грађани оправдано незадовољни недовољно квалитетним радом органа јавне власти.

Градоначелница Панчева Весна Мартиновић је истакла да је градска власт, када је у децембру 2009. године донела одлуку о успостављању институције омбудсмана, била свесна помоћи и користи које ће добити цео град. Она је позвала грађане да се обрате заштитници грађана и искористе своје право на контролу рада градских органа са којима имају проблем.

Заштитница грађана Славица Томовић је указала на част, одговорност и обавезу коју има према грађанима и према градској власти, и додала да ако актуелна власт постави заштитника грађана, значи да поштује демократске институције и права грађана.