a

b_300_0_16777215_00_images_stories_milos_u_palati.jpeg

Бранитељке и браниоци људских права у Србији изложени су насиљу, медијским нападима и држава мора да истражи све претње и акте насиља против њих. Акције државе би требало да буду јавнe, брзe и ефикаснe, речено је на данашњој конференцији „Према националној политици о бранитељима и бранитељкама људских права“, одржаној у Палати Србија.

Заштитник грађана Републике Србије од свог оснивања подржава и помаже рад организација цивилног друштва и активно се залагао за адекватно регулисање организовања и положаја невладиних организација усвајањем Закона о удружењима – рекао је на скупу заменик заштитника грађана Милош Јанковић.

Он је подсетио да је заштитник грађана небројено пута у јавним наступима и саопштењима протествовао у случајевима напада на НВО и њихове активисте и позивао државне органе да предузму све расположиве мере у складу са законом како би спречили и санкционисали насиље, позиве на насиље, злочин из мржње и говор мржње без обзира на то ко су учиниоци ових дела.

Заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији Томас Мур је истакао да је заштита бранитеља људских права предуслов за поштовање и заштиту људских права, док је стални координатор УН у Србији Вилијам Инфанте рекао је да би судови у Србији требало брже и ефикасније да решавају случајеве напада на бранитеље људских права.