a

b_300_0_16777215_00_images_stories_konferencija_u_tirani_08.11.11_-_1.jpeg

Реформа сектора безбедности представља један од неопходних предуслова за демократизацију друштва који води напуштању концепта „државне безбедности“, и померању фокуса ка концепту „националне безбедности“, изјавио је Саша Јанковић на међународном скупу „Улога независних контролних тела у реформи сектора безбедности у Албанији“ 8. новембра 2011. године у Тирани, који је организовао Институт за демократију и медијацију из Албаније, уз подршку  Фондације Конрад Аденауер и Женевског центра за демократску контролу оружаних снага.

Јанковић је истакао значај процеса деполитизације и успостављања механизама заштите људских права, како грађана, тако и припадника сектора безбедности. Подсетио је на чињеницу да људска права припадника сектора безбедности,  грађана у униформама, у одређеној мери могу бити ограничена потребама посла, што захтева посебну пажњу.

Заштитник грађана је навео да је предност институције Омбудсмана у односу на традиционалне контролне механизме у његовој ефикасности и неспутаности у односу на чврста правила процедуре, што омогућава суштинску контролу сектора безбедности.