a

Заменик заштитника грађана др Горан Башић учествовао је на трећем састанку јачања регионалне мреже ромских лидера на Балкану. Састанак је организовао Хуманитарни центар из Новог Сада.

Обраћајући се учесницима он је истакао да је за ромску заједницу важно да њихови лидери стекну вештине, знања на основу којих ће на најбољи могући начин представљати ромску заједницу и заступати њене интересе. Заменик је подсетио учеснике на екстремно тешке услове живота Рома у Србији, али и да према Ромима постоји највећа етничка дистанца од стране већинског становништа.

У дискусији која је уследила, учесници су се интересовали на који начин Заштитник грађана може да помогне ромској популацији, имајући у виду да су им институције често недоступне, али и да имају страх од обраћања истим. Заменик заштитника грађана је истакао да је свестан овог проблема и да је то један од разлога зашто Заштитник грађана ради на терену и организује пријем притужби у ромским насељима, покушавајући да приближи ову институцију Ромима и идентификује проблеме са којима се најчешће сусрећу.