a

 И поред Закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом, који је Србија као прва земља у региону усвојила још 2006. године, донете Стратегије за унапређење положаја особа са инвалидитетом и потписане Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, грађани са инвалидитетом суочавају се са дискриминацијом и маргинализацијом због неспровођења прописа, али и пропуста у другим законима, оцењено је на данашњем састанку Заштитника грађана Саше Јанковића са представницима Националне организације особа са инвалидитетом Србије (НООИС).

Приоритет сарадње НООИС и Заштитника грађана биће спречавање дискриминације особа са инвалидитетом у образовању, договорено је на састанку у коме су испред националног удружења особа са инвалидитетом учестовали извршна директорка НООИС Иванка Јовановић, потпреседник НООИС Михаило Пајевић и секретар Савеза слепих Србије Бранка Драгишић.

Ради што делотворније заштите права особа са инвалидитетом, Заштитник грађана ће, на иницијативу НООИС, предложити измене Закона о Заштитнику грађана којим ће бити предвиђен и заменик омбудсмана који ће се бавити искључиво правима особа са инвалидитетом. Закон тренутно предвиђа да Заштитник грађана има четири заменика, специјализованих за пет области – заштита права лица лишених слободе, равноправност полова, права детета, права припадника националних мањина и права особа са инвалидитетом.


Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol