a

b_300_0_16777215_00_images_stories_skup_bs1.jpeg

У реформи сектора безбедности у земљама Западног Балкана остварен је битан напредак протеклих година, али и даље постоје многи изазови попут политизације и недовољне демократске контроле у пракси, оцењено је данас на скупу о реформи сектора безбедности у региону.

На скупу у Београду је представљена публикација „Алманах о надзору сектора безбедности на Западном Балкану“, у којој су наведени резултати трогодишњег истраживања седам невладиних организација из региона о квалитету контроле институција безбедности.

Републички заштитник грађана Саша Јанковић је на том скупу рекао да се сектор безбедности и даље доживљава као важан део националног бића и да је велики део јавног дискурса оптерећен мистификацијом и банализацијом.

– С једне стране се говори да службе управљају државом, да потајно владају и управљају нашим животима и да их треба расформирати. С друге стране, доживљају се као чувари нације а свака реформа као издаја – рекао је он.

Јанковић је навео да се из публикације „Алманах о надзору над сектором безбедности на Западном Балкану“ види да у региону постоји велика обазривост у реформи служби безбедности, и у организационом и посебно персоналном смислу.

Заштитник грађана је рекао да је у многим земљама смањена активност парламента у надзору сектора безбедности упозоравајући да без адекватне улоге парламента, ригорозног судства и ангажовања извршне власти не може бити ни демократске контроле над сектором
безбедности.

Према његовим речима, цивилно друштво мора имати већу улогу у креирању безбедносних политика, али се надзор сектора безбедности не може свалити на плећа независних тела, невладиних организација и медија.

Јанковић је оценио да је остварен битан, квалитативни помак у протеклих десет година и да постоје механизми за контролу сектора безбедности на Западном Балкану, али да то не значи да је реформа окончана.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol