a

b_300_0_16777215_00_images_stories_sa_porodicama_ispred_vlade.jpeg

Заштитник грађана Саша Јанковић подржао је данас породице које сматрају да су њихови најближи умрли због лекарске грешке у захтеву да се судски поступци о тим случајевима окончају у разумном року и правично. „Правда на коју се предуго чека престаје да бива правда“, рекао је Јанковић рођацима умрлих који су данас протествовали испред зграде Владе Србије.

Јанковић је навео да су Заштитник грађана и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, успевали да породицама помогну да добију медицинску документацију коју медицинске установе нерадо дају, али да само судови могу мериторно да одлуче да ли је нечија смрт последица несавесног рада лекара. Јанковић је апеловао и на лекаре да престану са лажном солидарношћу према онима који скриве нечију смрт, оцењујући да иако највећи број медицинара савесно и одговорно раде свој изузетно тежак посао, сенка због грешака које се не признају пада на све.

Заштитник грађана је рекао да нема право да контролише рад судова, али да у потпуности разуме дубоко незадовољство родбине преминулих и да снажно подржава право грађана на правичан поступак, што подразумева и завршетак процеса у разумном року.

"Иако немам право да утичем на рад судова, ја могу изнова и изнова да пишем председницима судова и тражим ефикасније деловање, надајући се да ће правда бити достижна и за њих и да ће оваквих случајева бити мање", додао је он.

Окупљени представници родбине преминулих су рекли да процеси за утврђивање лекарских грешака трају и по 10 година. Протестом испред Владе Србије они су желели да скрену пажњу јавности на проблеме са којима се суочавају већ годинама.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol