a

b_300_0_16777215_00_images_stories_migranti_frontex_i_npm.jpeg

Живимо у тешким временима за људска права. Економска криза ставља на тест многе ствари, између осталог солидарност најбогатијих. Заштита људских права у тим условима је луксуз и на жалост се заборавља да се тиме подстичу разлози који доводе до кризе – рекао је данас заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић отварајући дводневну радионицу у Београду о проблемима илегалне миграције и третману миграната у Европи.

Он је навео да је у Србији у порасту број миграната и тражилаца азила и они су у ризику да се са њима поступа на понижавајући начин, због чега је основан Национални механизам за превенцију тортуре. Према његовим речима, Национални механизам за превенцију тортуре у Србији је oснован са неколико година закашњења. Но, шест месеци откако је одлука о оснивању донета, формиран је тим стручњака и потписани су споразуми са невладиним организацијама о праћењу поштовања права лица лишена слободе. Чланови тог тима посетили су до сада 18 полицијских станица, четири затвора, једну психијатријску болницу и две установе социјалне заштите.

Омбудсман Јанковић је такође навео да је прошле године у Србији било око 800 миграната, а да их је у првој половини ове године више од 500. Прошле године је око три хиљаде људи тражило азил у Србији, а још 500 нових ове године, док је реадмисијом враћено нешто мање од две хиљаде људи.

Директор Координационог тела Савета Европе за миграције и азил Маркус Јегер истакао је да су национални механизми за превенцију тортуре нова тела свуда у свету и да их је највише у земљама Савета Европе - 23. Према његовим речима, у Аустрији и Грчкој су у процесу формирања та тела.

Домаћин скупа, који се одржава 12. и 13. јуна у Београду, је Заштитник грађана Републике Србије, а организује Савет Европе у сарадњи са Повереничким фондом за људска права и Асоцијацијом против тортуре, а присуствују представници националних тела за превенцију тортуте из више европских земаља.