a

b_300_0_16777215_00_images_stories_migranti_frontex_i_npm.jpeg

Живимо у тешким временима за људска права. Економска криза ставља на тест многе ствари, између осталог солидарност најбогатијих. Заштита људских права у тим условима је луксуз и на жалост се заборавља да се тиме подстичу разлози који доводе до кризе – рекао је данас заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић отварајући дводневну радионицу у Београду о проблемима илегалне миграције и третману миграната у Европи.

Он је навео да је у Србији у порасту број миграната и тражилаца азила и они су у ризику да се са њима поступа на понижавајући начин, због чега је основан Национални механизам за превенцију тортуре. Према његовим речима, Национални механизам за превенцију тортуре у Србији је oснован са неколико година закашњења. Но, шест месеци откако је одлука о оснивању донета, формиран је тим стручњака и потписани су споразуми са невладиним организацијама о праћењу поштовања права лица лишена слободе. Чланови тог тима посетили су до сада 18 полицијских станица, четири затвора, једну психијатријску болницу и две установе социјалне заштите.

Омбудсман Јанковић је такође навео да је прошле године у Србији било око 800 миграната, а да их је у првој половини ове године више од 500. Прошле године је око три хиљаде људи тражило азил у Србији, а још 500 нових ове године, док је реадмисијом враћено нешто мање од две хиљаде људи.

Директор Координационог тела Савета Европе за миграције и азил Маркус Јегер истакао је да су национални механизми за превенцију тортуре нова тела свуда у свету и да их је највише у земљама Савета Европе - 23. Према његовим речима, у Аустрији и Грчкој су у процесу формирања та тела.

Домаћин скупа, који се одржава 12. и 13. јуна у Београду, је Заштитник грађана Републике Србије, а организује Савет Европе у сарадњи са Повереничким фондом за људска права и Асоцијацијом против тортуре, а присуствују представници националних тела за превенцију тортуте из више европских земаља.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol