a

Хиљаде радника остаје без својих вишегодишњих зарада упркос томе што судови доносе правоснажне и извршне судске пресуде у њихову корист, јер Закон о приватизацији стопира извршење пресуде у корист радника ако предузеће у коме су он или она радили уђе у процес приватизације кроз реструктуирање.

Због тога је заштитник грађана Саша Јанковић Влади Републике Србије упутио мишљење у коме подсећа да се Уставом гарантовано право на зараду по основу рада, као и принцип обавезности судских одлука на коме, између осталог, почива правна држава, не могу жртвовати због интереса приватизације.

 Држава не може, а да се не огреши о своје грађане - начело поделе власти и елементарну правичност - законом да спречава остваривање права која су, на основу Устава и других закона, утврђена правоснажним и извршним судским пресудама, сматра Заштитник грађана.

 Заштитник грађана према Уставу нема право да контролише рад Владе Републике Србије, али јој, због притужби грађана које сматра основаним, предлаже да, у складу са својим овлашћењима, предузме све неопходне и целисходне мере и створи услове за престанак опструкције у остваривању загарантованих права и поштовања и извршавања судских пресуда.

Заштитник грађана подсећа да је неспровођење правоснажних и извршних судских одлука донетих у корист радника друштвених предузећа обухваћених поступком приватизације, односно немогућност исплате заосталих зарада и других потраживања у поступку њиховог реструктурирања, Европски суд за људска права у Стразбуру уочио као један од системских проблема у Републици Србији.

(крај)


Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol