a

b_300_0_16777215_00_images_stories_kragujevac_27032013.jpegУ Крагујевцу је данас у организацији Заштитника грађана Републике Србије и подршку локалне самоуправе у Сали Скупштине града одржана дискусија посвећена унапређењу положаја грађана са инвалидитетом и могућностима потпуног остваривања и заштите њихових права. Учесницима је представљен документ “Јединствене европске смернице за прелазак са институционалне заштите на бригу и подршку у заједници“ чији је аутор Европска група експерата за деинституционализацију.

Последњих година у Србији је развијен нормативни основ за заштиту права особа са инвалидитетом, али је проблем његова примена. Оно што се желело  постићи инклузијом или друштвеним укључивањем није постигнуто у пуној мери и неће бити све док се не буде постигла равноправност у образовању, запошљавању, спречавању дискриминације, итд. Осим у Крагујевцу, скупови са овом темом организовани су још у Београду, Новом Саду, Нишу, а циљ је да се локалним самоуправама укаже на обавезу и важност развијања система подршке особама са инвалидитетом, односно остваривање њихове равноправности - истакао је Горан Башић, заменик заштитника грађана.

Поред заменика заштитника грађана, скупу су присуствовали и представници локалне самоуправе, надлежних секретаријата, ресорних републичких министарстава, болница и установа социјалне заштите, домова здравља и центара за социјални рад из округа, али и представници невладиних организација, удружења и стручњака из ове области.

О значају и важности процеса деинституционализације са циљем да се особе које су смештене у психијатријске и установе социјалне заштите буду враћене у друштвену и породичну средину, на скупу, говорили су Владимир Пешић, помоћник министра у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, Периша Симоновић, државни секретар у Министарству здравља, Драгана Ћирић Миловановић, представник МДРИ и Мира Петровић, представница Клинике за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић“.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol