a

Тема Годишње конференције Европске мреже омбудсмана за децу, која је одржана у Бриселу од 25. до 27. 09. 2013. године, била је „Деца у покрету – деца на првом месту“. Сталан раст броја деце миграната која са или без пратње одраслих напуштају своје домове и траже сигурност и заштиту у другим државама (пре свега државама Западне Европе), лош положај и третман деце у државама пријема, захтевају јасан и недвосмислен став европских независних институција за заштиту права детета. На крају конференције усвојен је документ - Став Европске мреже омбудсмана за децу о деци у покрету. Због актуелне ситуације стотина хиљада деце из Сирије која се налазе у избегличким камповима у суседним земљама, ЕНОК је усвојио и изјаву о потреби предузимања хитних мера заштите  ове деце, како би се избегла хуманитарна катастрофа због  предстојеће зиме, и обезбедио прихват што више деце из Сирије у европске земље.

Током Конференције приказан је документарни филм „Деца у покрету – деца на првом месту“ који је урађен у сарадњи омбудсмана Белгије, Грчке, Француске, Италије, Каталоније, Кипра, Малте и Србије. Филм је приказан и посланицима Европског парламента који су у дискусији позвали државе Европске уније да хитно предузму све што је у њиховој моћи како би се деци избеглој из ратом захваћене Сирије, пружила одговарајућа заштита.

Представници и представнице омбудсмана – чланова Мреже представили су свој рад у протеклих годину дана, а кроз рад у радионицама, најактуелније активности на националном нивоу. Тако је заменица заштитника грађана представила пројекат о позитивним родитељским праксама, а Наташа Јовић, начелница одељења за права детета је излагала о законским иницијативама Заштитника грађана које се односе подршку родитељима који непосредно пружају сталну помоћ и негу својој деци са сметњама у развоју и тешко болесној деци зависној од родитељске неге.

Заменица заштитница грађана је изабрана у Бироу ЕНОК и у наредном једногодишњем периоду.