a

Ако је неко у наше име нешто лоше чинио на Косову, а чинио је, терет таквог поступања не би смео  да се пренесе на жртве, односно на невино страдале грађане, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић на округлом столу који је, поводом Међународног дана људских права, организовало Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији.

Наглашавајући значај заштите основних људских и грађанских права свих који живе на Косову, Јанковић је рекао да би се „политичке проблеме који нас оптерећују лакше решавали када бисмо знали да грађани Србије који живе на Косову и Метохији уживају заштиту и гарантована људска и грађанска права“.

Заштитник грађана је навео да он нема надлежности на Косову и изразио спремност да се, у оквиру својих надлежности, укључи у настојања да се промени законска регулатива како би се олакшало решавање ових проблема.

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић рекао је да и даље нема никаквих података за око 1 750 особа несталих на територији Косова и Метохије. Међу несталима је 529 Срба и других неалбанаца, док су остало Албанци.