a

b_300_0_16777215_00_images_stories_izvestaj_zg_za_2013.jpegПодносећи данас у Скупштини Србије Редован годишњи извештај за 2013. годину, заштитник грађана Саша Јанковић је у негативном смислу посебно апострофирао јавна предузећа, Владу Србије, Пореску управу, медије, инспекцијске службе, непредузимање мера против насиља у породици, а као и даље најрањивију мањинску заједницу навео је Роме.

"Ако Министарство одбране 100 посто, готово исто толико МУП и Безбедносно-информативна агенција извршавају препоруке и остале пропусте које сам утврдио, знајте да нула јавних предузећа то чини", рекао је Јанковић у српском парламенту.

Говорећи о управама у оквиру министарстава, заштитник грађана је посебно истакао Пореску управу за коју је рекао да се понаша као "држава у држави", а као пример је навео труднице којима зараде по правилу касне, а када се исплаћују то по правилу буде кумулативно и онда им се на то зарачунава солидарни порез.

"То је нешто што не би требало да деси, а ако се већ деси, могла би да реше два референта, јер је јасно да се опорезује зарада, а не зараде, да то не буде извршено", навео је Јанковић, који је рекао да је због тога чак имао састанак са министром финансија, али да ни након тога проблем није решен.

Омбудсман је говорио и о слабостима правосуђа који је основни механизам заштите људских права. Рекао је да су судске таксе још високе, те да закон о бесплатној правној помоћи још није донет.

Када је реч о манипулацији медијима, Јанковић је подсетио да је овај извештај парламенту поднео 15. марта и да је у њему констатовано да је за разлику од претходног извештаја, у периоду када се појавила озбиљна таблоидизација медија, односно да се ушло у, како је рекао, озбиљну таблоидизацију државе.

"Чињенице, докази и истраге, које би морале бити скривене, пласирају увек истим медијима - полустине, некада истина а некада потпуне неистине, као и да за један дан неко може постати херој, а други дан неко може постати највећи непријатељ...Одлуке о тим стварима се више не доносе у институцијама", рекао је Јанковић, који сматра да то озбиљно подрива владавину права и права грађана прописана законом.

Јанковић је говорио и о још нереформисаној администрацији, али и инспекцијским службама у којима, како је рекао, раде хиљаде људи који су плаћени да проверавају да ли је стање на терену онако како је то записано у прописима.

Он је, међутим, навео да грађани немају поверења у инспекцијске службе и да је морао да одбаци више од 1.000 притужби јер грађани ни не покушавају да искористе претходна правна средства за одређене притужбе.

Јанковић је упозорио да је у Србији постоји проблем ирегуларних имиграната на шта, како тврди, држава није спремна, те позвао МУП да заведе ред с обзиром на то да је у "Србију прошле године ушло, у њој боравило и из ње изашло" хиљаде људи без икаквих докумената.

Заштитник грађана је посланике обавестио и о стању права детета у Србији, животу особама са инвалидитетом, праву националних мањина и образовању на језику националних мањина.

Он је поновио да је распрострањеност и интензитет насиља у породици такав да то превазилази све редовне оквире које имамо, да је за излазак особа са инвалидитетом из затвореног простора потребно створити услове, као и да су припадници ромске заједнице најрањивији.

Јанковић је рекао да су међу грађанима погођеним недавним поплавама најтеже погођени Роми, што ће, како је рекао, показати његов наредни извештај.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol