a

Заменик заштитника грађана за права националних мањина Роберт Сепи примио је данас представника Канцеларије високог комесара за националне мањине ОЕБС-а Вилијама Романса, који је дошао у Београд са мандатом да прикупи информације од релевантних институција и утврди постоје ли подигнуте тензије у остваривању права националних мањина, да на њих упозори и предузме превентивне активности.

Заменик заштитника грађана је истакао да институција добија све мање појединачне притужбе припадника националних мањина на рад органа јавне власти, а истовремено је у порасту број притужби које упућују национални савети националних мањина или цивилно друштво који се бави заштитом националних мањина. Оне имају специфичну тежину и изискују превентивни и системски приступ решавању проблема, рекао је Сепи.

Он је детаљно упознао госта са активностима које Заштитник грађана предузима у заштити и унапређењу права националних мањина и положаја цркава у Србији.

На састанку су се сложили да ће интензивирати постојећу сарадњу Канцеларије и Заштитника грађана, а заменик заштитника грађана је додао да посебну помоћ очекује у очувању независности у раду ове институције, као и да се укаже на значај и мисије независних институција у Србији.

Представник Канцеларије високог комесара за националне мањине ОЕБС-а је данас и сутра у посети Београду, током које ће одржати низ састанака са релевантним републичким и покрајинским органима и институцијама о питањима која се односе на права националних мањина у Републици Србији.