a

mladi panelisti ruma 1.jpgOбука чланова Панела младих саветника Заштитника грађана на тему вршњачке едукације за рад са децом у покрету одржана је од 2 - 5. јула 2014. године у Руми. Први део програма обуке о правилима и вештинама радионичарског рада, развијању комуникацијских и других вештина вршњачког едукатора, као и упознавање младих са механизмом настанка стереотипа и предрасуда, појмом дискриминације, проблемима и положајем деце у покрету и могућностима побољшања дечјег стандарда, реализовали су водитељке са дугогодишњим искуством у вођењу радионица и наведеним темама, Станислава Видовић, руководитељка два пројекта о деци и младима у Немачкој организацији за међународну сарадњу (ГИЗ) и Милена Голић-Ружић, представница Центра за права детета.

У оквиру другог дела обуке, чланови и чланице Панела су на терену кроз непосредни рад са децом која живе и раде на улици, као и са ромском децом у неформалним насељима, сазнавали о њиховом животу, идентификовали разлоге и узроке тешког положаја деце у покрету, ризике и изазове са којима се суочавају ова угрожена и маргинализована група деца. Чланице и чланови Панела подељени у четири групе посетили су две ромске породице у насељу Адице, ромско неформално насеље „Бангладеш“, Свратиште за децу и младе, као и тачке  на којима деца у Новом Саду раде на улици. Током послеподневног дружења, чланови Панела уручили су деци која живе и раде на улици поклоне које је донирала Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије и потом их водили на биоскопску пројекцију коју је поклонио „Тарамаунт филм“.

Панелисти су током обуке имали прилику да размене искустава и идеје са младима ангажованим у подршци и помагачком раду са децом у покрету и са Ромским ресурсним центром ЕХО у Новом Саду о томе који су све начини да се у кратком року дође до промене положаја и унапреди остваривање права деце у неформалним ромским насељима.

Завршни део обуке, који је спровела Драгана Јовановић-Ариас, представница организације Е-8, посвећен је рефлексији о обављеним студијским посетама и искуствима чланова Панела са теренског рада. Своја искуства и стечена знања чланице и чланови Панела су покушали да примене у планирању неколико акција за подршку деци и младима у покрету, како локалних акција у свом окружењу, тако и општих акција којима би била обухваћена деца која живе и раде на улици са територије читаве Републике Србије.

Обуку и активности Панела младих саветника финансијски је подржао УНИЦЕФ.


Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol