a

b_280_0_16777215_00_images_stories_skupsstina_5.jpegОдбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу одржао је данас са Одбором за људска и мањинска права и равноправност полова и Одбором за права детета зајeдничку седницу на којој је разматран Извештај о раду Националног механизма за превенцију тортуре за 2013. годину.

Представљајући рад и методе рада Националног механизма за превенцију тортуре,  заменик заштитника грађана Милош Јанковић је рекао да Извештај садржи општу оцену поштовања забране тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака у Републици Србији. Он је додао да у Републици Србији не постоји системска тортура, као организована и подстицаjна појава, али да су констатовани  појединачни случајеви злостављања. Такође је рекао да надлежни органи треба да унапреде своје поступање у борби против некажњивости за тортуру.

Извештај садржи и препоруке упућене органима власти Републике Србије.

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић оценио је да Извештај садржи корисне смернице за вршење контролне функције Народне скупштине у области превенције тортуре.

Чланови Одбора су, након разматрања Извештаја о раду Националног механизма за превенцију тортуре за 2013. годину, усвојили предлог закључка који ће упутити Народној скупштини, са предлогом да се разматра по хитном поступку.