a

Наша улога, као некога ко представља људска права, јесте да грађанима покажемо да политичка права не значе губитак социјалних права и да демократија значи не само право политичког избора, већ и социјалну сигурност. Уколико то не успемо да урадимо, наша улога ће бити под знаком питања, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић на данашњем отварању реновираног простора Куће људских права и демократије у Београду.

Указујући да се политичка права не састоје само у политичком плурализму, слободи политичког организовања и изборима на којима нема крађе, он је истакао да су подјенако конститутивни и неумитно поштовање људских права и владавине права.

„Истовремено, наши грађани су изгубили социјалну сигурност и данас се многи питају да ли је било нужно и да ли је то демократија бити у ситуацији да бираш између више политичких опција, али не бити у ситуацији да се запослиш, да твоја деца иду без проблема у школу, да се лечиш када си болестан. Наши грађани се питају да ли је то избор“, указао је омбудсман.

Он је честитао Норвешкој што је препознала потребу да подржи цивилно друштво у Србији, оцењујући да је привилегован народ који за пријатеља има норвешки народ. Јанковић је такође честитао и организацијама цивилног друштва што су оснажиле кућу, али и грађанима Србије што су добили чвршће упориште у заштити својих права.

Реновирани простор Куће људских права и демократије у улици Кнеза Милоша отворио је његово краљевско височанство принц Магнус Хокон, наследник норвешког престола. Кућа је почела са радом у новембру 2011. године, када је простор обезбедио Град Београд, а њено реновирање је помогла Амбасада Краљевине Норвешке у Београду. Окупља пет организација цивилног друштва: Грађанске иницијативе, Београдски центар за људска права, Комитет правника за људска права, Хелсиншки одбор за људска права и Центар за практичну политику.

Председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко је рекла да су те организације пружале подршку људским правима и у јако тешким временима када су ове организације биле оспораване.

„Људска права су тема од које се не одустаје. Слобода се мора стално освајати. Очекујемо да ће Кућа бити место истинског дијалога који је неопходан нашем друштву. Циљ је промовисање друштвене атмосфере и усвајање политичке културе која негује плурализам и једнакост", истакла је Бисерко.

Отварању је присуствовао и норвешки амбасадор у Србији Нилс Рагнар Камсваг, који је рекао да је прва Кућа људских права и демократије отворена у Ослу 1989. године, а од тада су такве куће отворене у Москви, Истанбулу, Сарајеву, Загребу и другим градовима.