a

После десет година број активности Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности расте и то указује на недостатке у правосуђу и унутрашњој контроли у органима власти. Независни контролни органи требало би да буду компатибилни са судовима, навео је заштитник грађана Саша Јанковић на седници Одбора Скупштине Србије за културу и информисање, на којој је обележено 10 година постојања институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Ово је прва година у којој независни органи, па чак ни Заштитник грађана коме је то право гарантовано законом, нису имали могућност да предложе свој буџет. Ово је прва година у којој се мере штедње одражавају више на независне државне органе него на друге институције јавне власти, казао је Јанковић.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је у парламенту да је повереник на најбољи начин показао како се у пракси примењују европски стандарди који су кључни за поштовање основних људских права.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Питер Буркхард подсетио је да се широм света води борба између јавности и тајности, а да се право јавности да зна, да има приступ информацијама често жртвује у име националне безбедности или у циљу заштите политичких интереса.

Повереник Родољуб Шабић рекао је да је институција Повереника данас активна, функционална и има пристојан број запослених, додавши да су за успостављање институциије повереника заслужни пре свега грађани, јер они у 65 одсто случајева подносе жалбе. 

Он је казао да је 2004. године поверенику упућена једна жалба, а ове године, само у области слободе приступа информацијама има 5 440 предмета.

Шабић је рекао да је идикативан податак да у две трећине случајева повереник не окончава случај тако што доноси решење, већ после прве интервенције орган власти пристаје да да информацију што је у складу са менталитетом "ако прође прође". 

Шабић је указао да Србија "стоји јако лоше" када је у питању заштита података о личности и да су ризику од злоупотребе изложени сви пунолетни грађани.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol