a

Делегација Заштитника грађана боравила је 24. и 25. марта 2015. године у Бечу у студијској посети Омбудсману Аустрије и Градској библиотеци Беча. Посета је организована за библиотекаре сараднике на пројекту „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“ који Заштитник грађана спроводи у сарадњи са библиотекама у петнаест изабраних градова и општина у Србији. Циљ посете био је да се библиотекари ближе упознају са активностима које Омбудсман Аустрије и Градска библиотека Беча, у сарадњи са организацијама цивилног друштва, спроводе у циљу заштите и промоције људских и мањинских права.

Током посете, делегација састављена од библиотекара из Лесковца, Крагујевца, Сомбора, Ужица, Новог Пазара, Пожаревца, Димитровграда, Бора, Вршца, Чачка, Ваљева и Јагодине била је у прилици да се упозна са надлежностима Омбудсмана Аустрије, добрим праксама у успостављању директног контакта са грађанима, промотивним активностима у циљу веће видљивости и доступности институције и моделима сарадње са организацијама цивилног друштва. Такође, невладине организације Caritas, VertretungsNetz и Flucht nach vorne представиле су своје активности у областима пружања заступања особа са сметњама у развоју, социјалне помоћи угруженим групама и социјализације младих емиграната без родитељског старања. Други дан је био резервисан за посету Градској библиотеци Беча током које су се библиотекари упознали са самим функционисањем библиотеке као и са посебним програмима у области промоције људских и мањинских права.

Посета је организована у оквиру пројекта „Промоција људских и мањинских права кроз интензивнији контакт Заштитника грађана са грађанима“ који Заштитник грађана спроводи у сарадњи са Библиотекарским друштвом Србије и јавним библиотекама у петнаест изабраних градова и општина у Србији, а уз финансијску подршку Владе Краљевине Норвешке. Циљ пројекта је да се грађанима који живе у мањим градовима и општинама омогући да из локалних библиотека путем Скајпа успоставе комуникацију са Стручном службом Заштитника грађана. Пројекат се завршава средином јуна 2015. године а библиотеке ће и по завршетку пројекта наставити да обезбеђују комуникацију између грађана и Заштитника грађана и у сарадњи са локалним невладиним организацијама спроводе активности у области промоције људских и мањинских права.