a

b_300_0_16777215_00_images_stories_842015robertfpn.jpeg

Заменик заштитника грађана за права националних мањина Роберт Сепи одржао је јуче предавање студентима Факултета политичких наука у Београду на тему "Заштита људских права и улога Заштитника грађана", у оквиру којег је представио надлежности и рад ове институције. Како је рекао, Заштитник грађана је независни и самостални државни орган, који контролише рад органа јавне власти. Даје законодавне иницијативе непосредно Народној скупштини, истовремено нема механизме да санкционише органе који не поступе по његовим препорукама. Једина средства на која може да се ослони за повећање ефикасности свог рада су непосредна комуникација са грађанима, медији и друштвене мреже.

Студенти су се највише интересовали за питања (де)политизације националних савета националних мањина у Србији, као за однос извршне власти према Заштитнику грађана.

Предавање је организовано у оквиру курса Парламент и демократија, као део пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине“ који спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP).