a

Заштитник грађана Саша Јанковић и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић апелују да се при извештавању о животима грађана, чак и када се ради о јавним личностима, много више пажње поведе о приватности и елементарној тактичности, као елементима људског достојанства.

Начин на који је у јавност пласирана вест о одласку познатог глумца Драгана Николића у болницу не само да је противан обавези чувања тајности податaка о здравственом стању, већ је нанео непотребно и непримерено узнемирење његовој породици, која се обратила заштитнику и поверенику.

Јанковић и Шабић подсећају на обавезу свих запослених у здравственим институцијама да заштите право на приватност пацијента и породице. Истовремено, иако ни један ни други орган нема контролна овлашћења према медијима, заштитник и повереник апелују на медијске посленике да, зарад тиража и сензационализма, не жртвују достојанство и тактичност према људима, који, чак и када су јавне личности, имају право да у одређеним ситуацијама буду „остављени на миру“.

Два независна контролна органа подсећају и да кодекс новинарске професије стриктно прописује поштовање људског достојанства и пажљив и професионалан, одговоран однос  према људима.

Одговорно би требало да се понашају и грађани који на друштвеним мрежама преносе различите информације, укључујући и оне са потенцијално узнемирујућим садржајем.  Поштовање достојанства личности није само обавеза која произлази из кодекса неке професије, него и опште начело сваког друштва које поштује права грађана.