a

b_280_0_16777215_00_images_stories_seksualno_iskoriscavanje_09062015.jpegЗаменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић говорила је данас на скупу у Београду на коме су представљени прелиминарни резултати Првe националне студије о друштвеном проблему сексуалног злостављања деце у Републици Србији,  коју  je урадио Инцест траума центар.

Гордана Стевановић је указала да је од изузетног значаја подизати свест јавности о постојању сексуалног злостављања и сексуалног искоришћавања деце као и појавним облицима ове врсте насиља, због чега је посебно поздравила спровођење прве студије оваквог типа у Србији. Поред тога, Стевановић је нагласила да је потребно радити више на механизму заштите, превенције и сузбијања злостављања деце, а посебно на успостављању адекватних механизама за дететову рехабилитацију, опоравак и спречавању секундарне виктимизације.

Прелиминарни резултати студије  показали су да  су девојчице изложеније сексуалном насиљу од дечака. Од укупног броја деце која преживе  ову врсту насиља  88.4% су девојчице, а 11.5% су дечаци, односно, од петоро деце која су била изложена сексуалном насиљу  четири су девојчице према једном дечаку.