a

Заштитник грађана Саша Јанковић изражава разумевање за став Вишег јавног тужилаштва у Београду које је јавно затражило да поводом случаја Савамала нико не убрзава њихов рад, али истиче и да низ случајева у којима је одсуство јасног, уверљивог и благовременог исхода узнемирилo јавност, логично буди забринутост.

Одговорност за пожар у дискотеци „Контраст“ у Новом Саду, инцидент испред дискотеке „Фараон“ у Пожаревцу, смртни исходи након појединих лекарских интервенција и други случајеви који годинама нису добили епилог пред правосуђем, разуман су разлог због кога грађани, јавност па и Заштитник грађана очекују од Тужилаштва додатне напоре у правцу ефикасности.

Заштитник подсећа да се отворено залаже да и тужилачка функција, с обзиром на своју изузетно значајну улогу у новом концепту тужилачке истраге, добије атрибут независности, који иначе по садашњим прописима нема. То, међутим, не значи да јавност и други органи не могу да износе оправдана очекивања од ње, не прејудицирајући при том конкретне мере и ставове које тужилаштва у појединачним поступцима треба самостално да донесу.