a

b_280_0_16777215_00_images_2016_20160927Palestina.jpegЗаштитник грађана Саша Јанковић учествовао је од 25. до 27. септембра 2016. године у јавним консултацијама о јачању демократске цивилне контроле и механизма разматрања притужби у сектору безбедности у Палестини, у организацији Женевског центра за безбедност, демократију и владавину права (DCAF).

У оквиру консултација, Заштитник грађана сусрео се са председником палестинске владе, министром одбране, министром и саветником председника Палестине, председником националне палестинске Комисије за људска права, шефом службе палестинске владе за разматрање притужби грађана и генералним инспектором опште безбедносне службе, а одржао је предавање на скупу на коме је учествовало око 80 представника палестинских институција, медија, те домаћих и међународних организација.

То је, за последње четири године, била трећа посета Заштитника грађана Рамали, у оквиру напора међународне заједнице за унапређење система за разматрање притужби грађана у Палестини. Представници палестинских институција, медија и организација цивилног друштва посетили су ове године Србију, коју су им међународне организације предложиле као пример добре праксе разматрања притужби грађана, а у Београду су их, поред Заштитника грађана, примили и представници Народне скупштине и других институција и организација.

Трошкове пута и боравка Заштитника грађана сносио је Женевски центар DCAF.