a

b_300_0_16777215_00_images_2016_opcat1.jpegСве док и једно лице лишено слободе буде жртва злостављања у Србији, држава мора наставити са радом на превенцији тортуре у затворима и установама социјалне заштите, изјавио је данас заменик заштитника грађана за права лица лишена слободе и координатор Националног превентивног механизма за спречавање тортуре (НПМ) Милош Јанковић у Медија центру. Он је рекао да је тим НПМ-а прошле године био у неколико ненајављених посета затворима у Србији, где су улазили у делове затвора који су под посебним режимом сигурности и разговарали са око 200 осуђеника и нико од њих није изјавио да је био тучен. Не можемо рећи да тортура у Србији не постоји, али охрабрује да од 200 интервјуисаних нико није рекао да је тучен. Ако упоредимо са ранијим податком да су се осуђеници и притвореници жалили да су тучени то представља велики помак, оценио је Јанковић.

Он је на данашњем обележавању десет година од ступања на снагу Опционог протокола уз Конвенцију УН против тортуре и других, нељудских и понижавајућих казни (OPCAT) рекао да се овим протоколом предвиђа успостављање система редовних посета независних међународних и домаћих тела местима где се налазе лица лишена слободе.

b_300_0_16777215_00_images_2016_opcat2.jpegЗаменик је нагласио да је сарадња Заштитника грађана са невладиним сектором, спољним сарадницима и стручњацима изузетно добра. Са државним органима такође постоји добра сарадња, али у појединим случајевима потпуно изостаје. Како је навео, најрањивије су особе са инвалидитетом, које су смештене у дислоциране установе социјалне заштите домског типа, изопштени из природне средине, где лако могу бити изложени тортури.

Стална координаторка УН и представница УНДП у Србији Ирена Војачкова Солорано је указала да је превентивни приступ врло важан за људе који су угрожени и којима је одузета слобода. Изузетно је значајно да такав механизам сарађује са цивилним друштвом, независним телима и експертима, представницима особа са инвалидитетом и свим другим актерима који су укључени у овај систем, рекла је Солорано

На конференцији су своја искуства у раду са лицима лишених слободе и на превенцији тортуре говорили проф. др Ђорђе Алемпијевић, експерт НПМ Србије, Милан Антонијевић, директор Комитета правника за људска права, члан НПМ Србије, као и Александра Степановић из Управе за извршење кривичних санкција.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol