a

b_300_0_16777215_00_images_2016_20161123migranti2.jpegСрбија је дужна да обезбеди адекватне услове и оквир за људе који су на нашој територији. Постоје закони Србије и међународни правни стандарди да те људе у њиховом најбољем интересу уведу у те оквире, а не оставити сваком појединцу на вољу како ће се понашати, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић на данашњем округлом столу „Људска права и друштвено укључење избеглица и миграната у Републици Србији“ у Палати Србија у Београду.

Јанковић је скренуо пажњу на то да уз све напоре који се предузимају, поједини мигранти и даље бораве у нехуманим условима и додао да је током посета прихватним центрима упућено 80 препорука за уклањање појединачних недостатака. Он је истакао велики значај досадашње сарадње са надлежним домаћим и међународним организацијама, невладиним сектором, као и са омбудсманима Македоније и Хрватске у напорима за побољшање положаја избеглица и миграната у региону.

Нисам сигуран колико смо свесни како се понашамо према милионима миграната и избеглица. Од нашег садашњег односа према тим људима зависи како ћемо живети у наредним деценијама, указао је Саша Јанковић.

b_300_0_16777215_00_images_2016_20161123migranti.jpegСтална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова-Солорано указала је да у средишту пажње треба да буде хуманитарна помоћ и да се свима који то желе, пружи могућност да поднесу захтев за азил.
- Србија је до сада била великодушна, примењивала је сва правила и законе, надамо се да ће тако и остати - казала је Солорано и додала да Влада Србије у томе има пуну подршку УН.

Представник UNHCR-а Ханс Фридрих Шодер је рекао да је уверен у то да велика већина миграната жели да буде укључена у систем, а потребне су им праве информације и поверење да неће бити протерани и да ће моћи да поднесу захтев за азил. По његовим речима, протеклих дана је неколико стотина миграната из Београда премештено у прихватни центар у Прешеву где сада има места.
Шодер је додао да UNHCR охрабрује мигранте да се сместе у неки од прихватних центара и обезбеђује им превоз за то.

Представници државних, међународних и невладиних организација састали су се данас како би покренули дијалог између свих релевантних актера у постизању конкретних планова у циљу адекватне и правовремене инклузије избеглица и миграната у Србији и заштите њихових права. Округли сто организован је у оквиру пројекта „Људска права миграната и избеглица: Србија и балканска рута – Националне институције за заштиту људских права и међународно-правне активности“, који заједнички спроводе Заштитник грађана и Канцеларија Високог комесара за људска права OHCHR, уз подршку Федералне Владе Републике Немачке.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol