a

Извештај УНДП-а „Бити ЛГБТИ у Србији“ даје приказ о томе којим нормативним оквирима Србија гарантује и унапређује права припадника ЛГБТИ популације, као и слику о томе са којим проблемима се ова популација најчешће сусреће због своје сексуалне оријентације у нашој земљи. Оно што нама државним органима преостаје јесте да видимо шта све још можемо учинити за побољшање њиховог положаја, указала је данас заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић на представљању извештаја УНДП-а у Народној скупштини у Београду.

b_300_0_16777215_00_images_slika-.jpegОна је на заједничкој седници скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Одбора за европску интеграцију на којој је пред одборницима, представницима државних органа и цивилног сектора представљен извештај навела, да се ЛГБТИ особе слабо обраћају Заштитнику грађана, па се ствара слика да проблема нема у остваривању њихових права, а основни разлог лежи у неповерењу у институције система.

Не обраћају се државним институцијама, јер немају поверења у њих. Плаше се да њихова обраћања неће остати у тајности, нису сигурни да ће институције заштитити њихова права и да ће насилници бити адекватно кажњени, нагласила је Стевановић.

Она је додала да медији морају да обраћају пажњу на посебно рањиве групе, а када је реч о ЛГБТИ особама треба да приближе широј јавности проблеме са којима се оне суочавају. Такође, образовни систем треба да ради на развијању толеранције и отклањању предрасуде код деце према особама другачије сексуалне оријентације, да уџбеници приказују ЛГБТИ особе у складу са међународним стандардима, а наставници да се едукују и сензибилишу, како би на одговарајући начин поступали са ЛГБТИ ученицима.