a

Заменица заштитника грађана за права особа са инвалидитетом и старијих Владана Јовић учествовала је у раду стручног скупа под називом: „Сети се да и ја имам права“, коју је јуче организовао Геронтолошки центар Београд поводом обележавања Светског дана Алцхајмерове болести.

b_300_0_16777215_00_images_20170921Alchajmer.jpegВладана Јовић је истакла да Заштитник грађана, кроз свој рад и друге видове информисања, може потврдити да су у Републици Србији старија лица и особе са инвалидитетом једне од најугроженијих група грађана. Тренд старења популације све је присутнији код нас и у свету, што негативно утиче на економију једног друштва, а самим тим и на стање људских права.

„Продужавањем животног века старији, на жалост, не одржавају једнак квалитет живота јер им болест, економска немоћ, самоћа и искључивање из друштва постају терет који на све слабијим плећима тешко носе“, истакла је заменица заштитника грађана и указала да је Алцхајмерова болест једна од пошасти савременог друштва која не уништава само особу која јој је подлегла, већ и цело њено окружење, породицу, пријатеље и друштвену заједницу. Због тога је покретање ове теме и сарадња свих државних и друштвених актера од изузетног значаја како би се створили услови за превенцију болести, едукацију грађана и стручњака у циљу раног препознавања исте, као и развоју различитих сервиса подршке оболелима.