a

sasa_skup_o_medijima_resize.jpg

Измене Закона о јавном информисању предложене су на брзину и без консултација са удружењима новинара и медијским стручњацима, а поједине одредбе су мимо европских стандарда, оценили су данас учесници скупа „Медији између обавеза и одговорности“.

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је да је у Србији „одговорност сразмерна количини моћи“ и да је „индикативно како власт покушава да уведе одговорност у медије, а да избегне своју одговорност“. Навео је да се данас закони доносе на невероватан начин, односно да се у нашим законима који се доносе да би испунили европске стандарде стоји све сем европских стандарда. „Мене много више од европских стандарада брине што ти закони не испуњавају наше суштинске стандарде који су до данас постојали“, рекао је Саша Јанковић и додао да се мора водити рачуна о томе да се закони не доносе преко ноћи без јавних расправа и дебата, као и да се не угрожавају права и слободе које смо већ као друштво достигли.

Учесници дебате поред представника државних институција били су и представници медија, новинарских удружења, академске заједнице и невладиних организација.

Скуп одржан у Народној банци Србије организовали су Центар за демократију и Фридрих Еберт Фондација.