a

У организацији „Пријатеља деце Србије“ и УНИЦЕФ-ове канцеларије у Србији, посебном седницом, чији су главни учесници била деца, у Малој сали Скупштине Србије у Београду обележен је 20. новембар, Светски дан детета. Скупу је присуствовала и заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић.

b_300_0_16777215_00_images_20171120goca1.jpegНајважнији дечји празник, ове године био је посвећен теми насиља над децом, укључујући и вршњачко насиље, а пратећи форму скупштинске седнице, деца су износила своја запажања, искуства и проблеме са којима се, када је реч о насиљу, суочавају у својим школама, породицама, друштву и непосредном окружењу. Излажући проблеме, и тражећи решење за њих, деца су се на овај начин, обратила народним посланицима, представницима Владе, Заштитнику грађана, Мрежи организација за децу Србије и другим институцијама и телима која се баве заштитом и унапређењем права и положаја деце.
-------------------
У оквиру обележавања Светског дана детета, представнице Одељења за права детета Заштитника грађана и чланови Панела младих саветника Заштитника грађана, посетили су Ваздухопловну академију у Београду и разговарали са члановима ученичког парламента те школе о правима детета и међународним и домаћим документима којима су прописане обавезе државе у области права детета.

Млади саветници су у интерактивној вршњачкој едукацији разменили знања и искуства о правима детета, механизмима заштите права детета и ученика и улози коју у том систему има институција републичког омбудсмана. Такође су указали на значај Панела младих саветника у промовисању права детета на партиципацију и упознали ученике са досадашњим активностима у седмогодишњем мандату овог сталног тела Заштитника грађана.