a

Када се деси насиље, из фокуса увек изгубимо медијско извештавање о том насиљу. Ми увек контролишемо како је поступала полиција, како тужилаштво, како центри за социјални рад, а медији остану изнад сфере контроле, иако смо свесни колико су они присутни и колико својим извештајима доприносе неким стварима, рекла је јуче заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић у Кикинди на трибини „Медијска слика насиља према женама“.

b_300_0_16777215_00_images_20171222Kikinda.jpegОна је нагласила да медији углавном остану изнад контроле како извештавају и коју поруку шаљу јавности. „Сматрам да мимо свих институција које су обавезне да поступају у случају насиља, две кључне карике у систему су медији и образовање. Ми смо својим извештајима, утврђењима и препорукама дали толико тема медијима, да се о насиљу говори и да се јавност едукује током целе године, а не само кад се то и деси“, рекла је заменица.

Како је додала, медије само занима ко је крив. Не залазе дубље у причу, а извештавање о завршетку поступка, односно о санкцијама насилника скоро стално изостаје, што није добро. Порука се мора послати да се насиље санкционише, нагласила је Гордана Стевановић.

Представљање жена у медијима, карактерише њихово одсуство и стеротипи, уз присуство мање или више видљиве дискриминације жена. Када је реч о извештавању медија о насиљу преме женама уочава се одсуство емпатије са патњама жртава и њихових породица. У медијским извештајима о насиљу према женама доминира мушка прича, већина медијских извештаја о томе остаје везана за појединачне случајеве и то оне са најтежим последицама, убиством или тешким повређивањем жене. Недостају медијска истраживања, преиспитивање друштвене одговорности, анализе, речено је на трибини.

Учеснице трибине биле су амбасадорка Аустралије у Србији Џулија Фини, новинарка и уредница недељника „Време“ Јована Глигоријевић, правница и ауторка медијског портала „Пешчаник“ Софија Мандић, народна посланица Мариника Тепић, активисткиња Аутономног женског центра Сања Павловић.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol