a

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић учествовала је на Националној дебати „Насиље над женама и девојчицама у Србији – између обавеза и реалности“, коју су у Београду организовали Програм за развој Уједињених нација и Координационо тело Владе РС за родну равноправност. Конференција је окупила кључне актере из владиних институција, независних тела, женских невладиних организација и представнице медија и међународних организација које се баве или су у систему заштите од насиља.

b_300_0_16777215_00_images_20180521goca.jpegУказујући на то да се највећи део разговора о превенцији и заштити жена од насиља данас углавном своди на причу о Закону о спречавању насиља у породици, донетом прошле године, Стевановић је истакла да је Србија и пре његовог доношења и измене Кривичног законика, имала прописе, али да највећи проблем није у доношењу и изменама законских аката, већ у њиховој примени и у професионалцима који их примењују. Истраживање које је у претходном периоду институција Заштитника грађана спровела у 14 случајева фемицида показало је, подсећа заменица заштитника, да су у само два случаја, професионалци (односно запослени у центрима за социјални рад, полицији, тужилаштву, судовима...) учинили све што што је било могуће, док је у осталих 12 било пропуста система.

Недовољно ефикасан рад надлежних често се правда недостатком средстава, али иако то јесте узрок у одређеним ситуацијама, пракса је показала, поручује Стевановић, да неретко проблем могу бити недовољно ангажовање, посвећеност и ентузијазам запослених. Питање њихове одговорности, упозорава заменица заштиника, такође треба сагледати шире и имати на уму да држава није обезбедила све што им је неопходно да би ефикасно обављали свој посао.

Заштитник грађана је тим поводом упутио 104 системске препоруке органима у систему заштите жена од насиља, али је по тим препорукама поступљено само делимично.