a

b_280_0_16777215_00_images_stories_okrugli_sto_monitoring_ustanova_nova.jpeg

Заштитник грађана, у сарадњи са представницима грчког и холандског омбудсмана, организоваo је округли сто под називом „Мониторинг установа у којима су смештена лица лишених слободе – искуства и будући изазови“. Реализација округлог стола је једна од активности које се спроводе у оквиру Тwinning пројекта „Подршка јачању институције Заштитника грађана 2009-2011“.

У уводном обраћању Милоша Јанковића, заменика заштитника грађана за заштиту права лица лишених слободе, представљени су резултати мониторинга Заштитника грађана у установама затвореног типа у Србији, у којима се налазе лица лишена слободе.
Критички се осврнувши на смештајне услове у установама затвореног типа, Јанковић је посебно указао на проблем пренасељености затвора, прихијатријских установа и установа за смештај лица са инвалидитетом.

Као пример, навео је да у Србији тренутно има око 11.000 затвореника, готово двоструко више него пет година раније. Пренасељеност затвора непосредно утиче на безбедност и појаву доминације неформалних група унутар установа. Изнео је став  да би решење проблема пренасељености између осталог требало тражити и у изградњи неопходних смештајних капацитета.

Анализирајући резултате услова живота лица лишених слободе, који су добијени током контролних посета Заштитника грађана  затворима у Србији, Милош Јанковић је констатовао бројне недостатке у смештају, хигијени и исхрани. Посебно је указао на неадекватну здравствену заштиту и навео да Казнено-поправни завод "Забела" са 1 300 осуђеника, има само  једног лекара.

Према оцени Јанковића, ефикаснија примена алтернативних санкција била би од непроцењивог значаја за заштиту права и слобода грађана и у одређеној мери би  утицала на смањење пренасељености затвора.

Василис Каридис, заменик  грчког омбудсмана и Иван Шелих, заменик  словеначког омбудсмана, представили су резултате мониторинга установа за смештај лица лишених слобода у својим земљама. Округлом столу је присуствовао велики број домаћих експерата, представника републичких министарстава.
Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol