a

b_300_0_16777215_00_images_stories_fotka1.jpeg

Данас се  у Народној скупштини заменица Заштитника грађана Републике Србије за родну равноправност и права особа са инвалидитетом др Зорица Мршевић састала са члановима Комисије за остваривање равноправности полова Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, који су дошли у посету скупштинском Одбору за равноправност полова ради успостављања сарадње.

Осим кратког представљања Комисије и институције републичког омбудсмана, разговарало се о достигнућима у остваривању људских права у области родне равноправности, посебно у повећању броја посланица у скупштинама и власти на државном и општинском нивоу. Гости из БиХ и др Мршевић су се сложили да отворена листа кандидата партија за посланике не доприноси повећању броја посланица. Др Мршевић је истакла да су на страначким листама у Србији жене заступљене са 30 одсто, али је проблем што странке после нису у обавези да испоштују тај број код додела посланичких мандата. Тако да је реална заступљеност жена у скупштинама на свим нивоима отприлике 20 одсто, док се у БиХ, по речима председника Комисије Винка Зорића, може уочити поражавајућа чињеница о тенденцији смањења броја жена у скупштинама. Зато задатак треба да буде повећање броја жена у парламенту, као и побољшање квалитета њиховог учешћа у власти.

Мирјана Малић, чланица Комисије је нагласила да је у БиХ незапосленост 47 одсто, а од тог броја више од половине чине жене, као и да су жене највеће жртве економске кризе и сиромаштва, као што је то случај и у Србији.

У разговору су обе стране истакле потребу за интензивирањем регионалне сарадње у области родне равноправности, а као један вид те сарадње може бити издавање заједничког билтена.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol