a

              b_300_0_16777215_00_images_stories_img_1456.jpeg            img_1448.jpg    

Тим Заштитника грађана у саставу др Зорица Мршевић заменица Заштитника грађана и Дражен Бекоња саветник у Стручној служби, посетио је 22 јула Геронтолошки центар у Шапцу у оквиру реализације свог годишњег плана обиласка социјалних институција за смештај старих лица ради непосредног упознавања са условима смештаја, начином фукционисања и поштовањем људских права корисника.

Смештај у овом Центру састоји се углавном од двокреветних али и вишекреветних шестокреветних соба са заједничким купатилима на спратовима. Те најбројније собе су у Стационару, згради у оквиру Геронтолошког центра у коме су смештени непокретни болесници. Истакнуто је да су домови старих све више здравствене установе јер су све ређи потпуно независни па и полузависни корисници, а директор шабачког Геронтолошког центра се дословно речено, не сећа када је у његову установу последњи пут примљено потпуно „способно старо лице“.

Због таквог састава корисника, услуге коју пружају домови за старе су веома сличне, ако не и идентичне са смештајем и услугама у болницама, али је разлика у средствма којима располажу драстично на штету социјалних установа. Од када су пензије замрзнуте, цене нису мењане али је зато све друго поскупело, од енергије, хране, лекова, и других артикала неопходних за функционисање домова.

Као следећи највећи проблем наведена је малобројност особља у односу на број корисника тако да је пропорција 1 : 3, за разлику од препорученог и пожељног стандарда, да на једног корисника долази један запослени. То се доста неповољно одражава на ниво и квалитет услуге посебно када су у питању непокретни корисници као и ноћна дежурства и рад за државне празнике.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol