a

b_300_0_16777215_00_images_stories_img_1502.jpeg

Присуствујући обележавању сеоске славе Свети Илија у селу Јабука надомак Панчева председник Републике Србије Борис Тадић и заштитник грађана Саша Јанковић, позвали су грађане овог места у коме живи 18 националности да негују мултикултуралност, и да наставе  да у миру  негују свој  национални и културни идентитет.

Обраћајући се мештанима Јабуке, села које се недавно нашло на ивици међунационалних сукоба, заштитник грађана Саша Јанковић је рекао да тамо "где се у једном моменту створила потреба да полицајци масовно чувају комшије од комшија потребно је, иако се можда свима то не чини, повратити много више од просте безбедности, потребно је подсетити се где смо и шта смо:

„ Где смо – већ сам рекао - живимо у мултиетничкој држави која је заснована, то је уписано у наш Устав, на поштовању људских и мањинских права. Шта смо – људи смо. Постоји и живот мимо права. И без Устава, закона и прописа, који служе да нас подсете на минимална правила у односима између људи, човек не може да се осећа добро, да иде сасвим уздигнуде главе, поносно и достојанствено, ако се неко у његовом окружењу, његов комшија, осећа угрожено. Зато апелујем на све мештане Јабуке да никада више не дозволе да се њихови међуљудски односи пољуљају и да дубоко слушају себе и оно људско у сваком од нас.“

„Морамо да негујемо сећање на дечака који је недавно изгубио живот, али никако не смемо да допустимо ново насиље, рекао је председник Републике Србије Борис Тадић поручујући окупљенима да је у Јабуку  дошао  „да би спречио то село, у коме, између осталих живи велика македонска национална заједница која данас слави и национални празник Илинден, да постане место раздора и помогао да се људи различитих националности  боље разумеју“.

Председник Србије је позвао мештане на толеранцију рекаваши  да је са омбудсманом дошао да заштити све грађане независно од националне припадности: “ Желим да охрабрим и Македонце и Србе и Роме да обесхрабре оне који су склони освети и насиљу, јер само тако можемо да градимо и бољу Србију и бољу Јабуку", нагласио је Тадић.

Поруци мира  и толеранције придружила се градоначелница Панчева Весна Мартиновић, која је позвала све заинтересоване да помогну програме превенције насиља у мултинационалним срединама.