a

b_300_0_16777215_00_images_stories_tabla-dmt.jpeg

Надзорни тим Заштитника грађана у саставу др Зорица Мршевић заменица Заштитника грађана и Дражен Бекоња, млађи саветник, посетио је 6 августа 2010 Дом за старе и пензионере у Димитровграду. Дом је основан 1 јуна 1985 године и налази се на ареалу од 2.3 ха. Објекат је савременог архитектонског решења, и споља делује као објекат модерног хотелског типа. Унутра је доста запуштено, а по речима директора господина Тодорова, и лети по сунчаном времену је врло тмурно. Уочено је и да је хигијена на ниском нивоу, а доста је и неискоришћених тераса чије je натровљавање и застакљивање донекле zaпочело, али је остало недовршено. Иначе, Дом је смештен изван града од кога је удаљен око 4 километара, на узвисини са које се пружа импозантан поглед на долину, магистрални пут и државну границу.

Капацитет Дома је 90 места али тренутно је попуњено око 70. Димитровград, Бабушница, Бела Паланка и Пирот, су места одакле долазе корисници, углавном сеоско становништво. Збринути су они чије су породице у иностранству, које физички не могу да се о њима брину и најсиромашнији део старе популације.

Највећи проблем представља одржавање зграда и поправка инсталација јер је све руинирано и захтева темељно реновирање. Пропали су бојлери, каде, купатила, намештај, подови, а кречење је све што Дом сам може да финсира. Анимирали су овог лета кориснике да фарбају радијаторе и тапацирају столице, сналазе се на тај начин да мало среде домске просторије. Корисници за тај рад добијају скромну новчану надокнаду.

Лекарка Дома је указала на нелогичност да су зависни и полузависни смештени на спрату, што знатно отежава медицинске интервенције, одржавање њихове хигијене и слично. Поврх тога, Дом не поседује ни један лифт или рампе па се непокретни корисници када постоји потреба да изађу, буквално носе на носилима.

Neurontin prevents the development of convulsions by suppressing the excitability of the brain neurons. It is used for monotherapy, or as part of a combined epilepsy treatment scheme. Neurontin Online - Gabapentin without prescription The disadvantage of the medicine is the slow duration of the therapeutic effect. The peak of the action is gained in 30-60 minutes. Ventolin Inhaler Albuterol