Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Септембар-Новембар 2010

 

Високи савет судства није отклонио пропусте у поступку избора судија

 

 

Заштитник грађана обавестио је Народну скупштину, Владу Републике Србије и јавност да Високи савет судства није отклонио пропусте из домена добре управе које је начинио у поступку избора судија, нити је извршио законом прописану обавезу да Заштитника грађана обавести о спровођењу изречене препоруке за отклањање пропуста.

Опширније

 
28. октобар 2010  

 

Заштитник грађана и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренули поступак за оцену уставности Закона о електронским комуникацијама и војних служби безбедности

 

 

Заштитник грађана и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренули поступак за оцену уставности Закона о електронским комуникацијама и војних служби безбедности.

Опширније

 
09. новембар 2010.  

 

Неправилно допунско лечење од малигних болести у Институту у Сремској Каменици

 

 

Контролом законитости и правилности рада Института за онкологију Војводине у Сремској каменици и Министарства здравља Републике Србије, републички Заштитник грађана утврдио је низ пропуста у организовању допунског рада ради лечења од малигних болести.

 
09. новембар 2010.  

 

Састанак заштитника грађана Саше Јанковића са представницима Удружења породица особа које су преминуле у току лечења

 

 

Утврђивање и санкционисање случајева лекарских грешака и других кршења права пацијената у Србији је споро, тешко и ретко, што пацијенте и њихове породице чини беспомоћним и пониженим оцењено на састанку зашттитника грађана Саше Јанковића са представницима удружења породица које сумњају да су њихови најближи преминулу због несавесног лечења .

 
09. новембар 2010.  

 

Дан Уставног суда и Заштитника грађана у Сомбору

 

 

Циљ радног састанка са руководиоцима општине, органима управе, судства, тужилаштва и правобранилаштва који је одржан у оквиру Дана Заштитника грађана и Уставног суда у Сомбору 26. октобра 2010. године је био да се представе надлежности и мандати ових институција и сагледају проблеми у остваривању права грађана која су у надлежности наведених органа .

26. октобар 2010.  

 

Изазови у примени закона о приступу информацијама од јавног значаја, заштити података о личности и тајности података

 

 

 

Упркос кашњењу у његовом спровођењу, Закон о приступу информацијама од јавног значаја пружа могућност   да се додатним напорима учини корак напред   у регулисању и   заштити људских права у Србији, оценио је заштитник грађана Саша Јанковић на конференцији која се од 21. до 22. октобра 2010. године одржала у Новом Саду .

 
24. октобар 2010.  

 

Представљен Извештај о остваривању права на службену употребу језика националних мањина у Републици Србији

 

 

Заменик Заштитника грађана др Горан Башић представио Извештај о остваривању права на службену употребу језика националних мањина у Републици Србији на састанку са представницима Покрајинског секретаријата за прописе, управу и националне заједнице, националних савета и Мисије ОЕБС у Србији.

 
22. октобар 2010.  

 

Велико интересовање европских званичника за рад институције Заштитника грађана Републике Србије

 

 

У одвојеним разговорима са званичницима Савета Европе, Европског парламента и омбудсманом ЕУ господином Диамандуросом, заштитник грађана Саша Јанковић   представио је методе и приоритете у раду институције као и досадашње резултате у заштити и унапређењу људских права.

22. октобар 2010.  

 

Учешће заменика Заштитника грађана на регионалном округлом столу у Хрватској

 

 

Заменик заштитника грађана Милош Јанковић одржао предавање „Суочавање са изазовима и улога националних институција за заштиту људских права“ на дводневном регионалом округлом столу организованом поводом успостављања и рада Националних Превентивних Механизама (НПМ) сагласно Факултативном Протоколу уз Конвенцију против тортуре УН (ОПЦАТ), који се од 21.   до 22. октобра 2010. године реализовао у Цриквеници (Хрватска).

Опширније
21. октобар 2010.  

 

Међународна конференција о женама у безбедносном сектору

 

 

За остваривање родне равноправности у сектору безбедности у региону поред прекограничне сарадње потребна је и сарадња надлежних тела унутар сваке земље, посебно омбудсмана и других независних регулаторних тела.

Опширније
21. октобар 2010.  

 

Учешће заменице заштитника грађана на 14. годишњој конференцији Европске мреже омбудсмана за децу

 

 

Учесници   Европске мреже омбудсмана за децу одржане у Стразбуру потврдили опредељеност независних институција које се баве заштитом права детета да ће своје деловање ускладити   са потребама и ставовима деце.

Опширније
08. октобар 2010.  

 

Заштитник грађана, Независно удружење новинара Србије и Удружење новинара Србије упутили заједнички апел медијима

 

 

Заштитник грађана и национална новинарска удружења због тога апелују на новинаре и уреднике да тежећи за већим тиражом, гледаношћу и слушаношћу не занемаре друштвену одговорност коју медији такође, поред слобода и права, имају у демократском друштву.

Опширније
09. септембар 2010.  

 

Сарадња Заштитника грађана са медијима НВО и национ a лним саветима Рома и Албанаца са југа Србије

 

 

Сарадњом са медијима, невладиним организацијама па и националним саветима националних мањина заштитник грађана жели да   приближи функционисање и надлежности институције Заштитника грађана грађанима југа Србије, како би лакше   остваривали   своја људска и мањинска права.

Опширније

08. септембар 2010.  

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs