Заштитник грађана

е-БИЛТЕН

Јануар-Март 2011

 

Заштитник грађана: Нисам изабран да бих повлађивао утицајнима, већ да бих контролисао рад органа власти и штитио загарантована права и слободе

 

 

Покушаји „дисциплиновања“ Заштитника грађана као независног контролног државног органа преко појединих медија и на друге начине нису и неће успети, упркос томе што са растом капацитета и утицаја институције омбудсмана постају све чешћи и јачи, а део владајуће елите доживљава независне контролне органе као нужно зло које мора да постоји, али не и да функционише .

Опширније

 
21. фебруар 2011.  

 

Министарство за људска и мањинска права не спроводи препоруке Заштитника грађана

 

 

Министарство за људска и мањинска права, упркос почетној сарадњи, није спровело препоруке Заштитника грађана поводом утврђених недостатака у вези са изборима за националне савете   националних мањина, нити је омбудсмана, у законом одређеном року, обавестило о спровођењу препорука, односно разлозима због којих то није учињено. Тек накнадно, Министарство је обавестило Заштитника грађана да је спровело пропоруку.

Опширније

 
25. фебруар 2011.  

 

Катастарска служба крши право грађана на добру управу

 

 

Служб a за катастар непокретности у Новом Саду крши права грађана на добру управу јер њихове захтеве обрађује месецима, уз непотребне бирократске компликације, док грађани који су спремни и могу да плате двоструко, тражени документ добијају преко реда, утврдио је републички Заштитник грађана.

 
22. март 2011.  

 

Дани омбудсмана у Новом Пазару

 

 

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је   у Новом Пазару да се проблеми грађана Санџака не разлику   од оних са којима се сусрећу становници широм Србије: “Ово је мултиетничка средина па се свакодневни проблеми људи од социјалних до економских чине сложенијим него у другим крајевима Србије. Томе доприноси и недовољна пажња држава према овом региону" .

01. април 2011.  

 

Трећа експертска мисија Европске комисије посетила институцију Заштитника грађана

 

 

Заштитник грађана Саша Јанковић је упознао представнике Европске комисије са поступањима Заштитника грађана у досадашњем периоду мандата и сарадњи са државним органима. Истакао је да број притужби грађана у непрекидном порасту и да је то нарочито видљиво ове године.

14. март 2011.  

 

Учешће заменика заштитника грађана др Горана Башића на заседању Комисије за спречавање свих облика расне дискриминације УН

 

 

У обраћању з аменик а заштитника грађана др Горан Башић учесницима 78. заседања Комисије за спречавање свих облика расне дискриминаицје УН у Женеви указа но је на напредак у вези са уставно-правним уређењем и остваривање м људских и мањинских права у Србији после 2000. г одине, успостављање институција за њихово спровођење и контролу , али и да и даље постоје проблеми који произлазе из изражене етничке дистанце, све чешћег испољавања расизма и шовинизма и посредне и директне дискриминације

 
01. март 2011.  

 

Омбудсман Републике Србије подн ео је 15. фебруара УН Комитету за људска права запажања о примени Међународног пакта о грађанским и политичким правима

 

 

Преузимање документа

 
15. фебруар 2011.  

 

Омбудсман Албаније, по молби српског колеге, за независну и потпуну истрагу по извештају Дика Мартија

 

 

Одговарајући на молбу заштитника грађана Србије Саше Јанковића од 17. децембра 2010. године, вршилац дужности омбудсмана Албаније Флорина Нуни сагласила се са оценом српског колеге да је потребно, без прејудицирања и политичких конотација, потпуно и непристрасно истражити тврдње из извештаја Дика Мартија, и да то треба чинити увек, без обзира на место и време догађаја.

 
29. јануар 2011.  

 

Након затворских следи контрола рада и психијатријских установа

 

 

Релативно мали број п ритужб и које се односе на повреду права лица лишених слободе треба посматрати кроз призму традиционално негативног односа друштва према овој категорији грађана, њиховој стигматизацији, али и недовољној информисаности притвореника о сопственим правима , речено је у разговору Заштитник грађана Саша Јанковић и заменик а заштитника грађана за права лица лишених слободе Милош а Јанковић са представницима Европског комитета за превенцију тортуре и нехуманог или понижавајућег односа и кажњавања ( CPT ).

Опширније
01. фебруар 2011.  

 

Заштитник грађана затражио извињење од Високог савета судства

 

 

Високи савет судства прекршио је према Друштву судија Србије и његовим члановима обавезу поштовања Уставом загарантоване слободе удруживања јер је од тог удружења, позивајући се на непостојећи правни основ, захтевао персоналне податке о раду органа Друштва судија Србије, иако на то нема право.

То је у поступку контроле утврдио Заштитник грађана, поступајући по притужби Друштва судија Србије од 20.10. 2010. године.

Опширније
 
18. јануар 2011.  

 

Покрајински секретаријат не тражи одговорност руководства Института за онкологију Војводина упркос неповољним налазима Заштитника грађана

 

 

Заштитник грађана Саша Јанковић изразио је данас задовољство што је Министарство здравља, спроводећи препоруку омбудсмана, обавестило Институт за онкологију Војводина, али и друге здравствене установе, да се оболелима од малигних болести не може наплаћивати лечење у допунском раду и да се допунски рад за специјалистичке и дијагностичке прегледе не може организовати ако постоје листе чекања за пацијенте са упутом.

Јанковић, међутим, изражава разочарење због тога што руководство Института за онкологију Војводина неће одговарати за утврђене пропусте на штету права пацијената.

Опширније
24. јануар 2011.  

 

Републички Заштитник грађана указује на пример добре праксе

 

 

После обраћања републичком Заштитнику грађана и залагања градског омбудсмана, градска општина Чукарица и Скупштина станара успеле су да, упркос почетним административним проблемима, поставе прилазну рампу за особе са инвалидитетом на улаз зграде у улици Радних акција 40/ц.

Опширније
14. фебруар 2011.  

 

Заменица заштитника грађана: Недопустиво ћутање и игнорисање о сексуалном злостављању деце

 

 

Заменица заштитника грађана за права детета, Тамара Лукшић Орландић, оцењује да је актуелни случај дечака из Лознице, који је дуже време чувао у себи страшну тајну да га сексуално злоставља наставник, још једна опомена одраслима – родитељима и професионалцима - да са највећом пажњом морају да слушају и ослушкују децу и младе и да их охрабрују   да говоре о сваком случају насиља и злостављања чије су жртве или сведоци.

Опширније

14. фебруар 2011.  

 

МУП нашао начин за брзо решавање проблема девојчице без д ржављанства

 

 

На захтев Заштитника грађана, Министарство унутрашњих послова решило је проблем девојчице из Книна која нема држављанство Републике Србије, иако га имају и њени родитељи и сестра близнакиња.

Опширније

10. фебруар 2011.  

 

Годишњица отмице и ликвидације путника из воза у Штрпцима

 

 

Отмица и ликвидација путника из воза у Штрпцима пре 18. година је бруталан злочин који је узнемирио, а и данас узнемирава, грађане Србије. Држава Србија тада није успела да заштити своје грађане који су страдали само због своје етничке припадности. То никада више не сме да се понови, а главна брига државе треба да буде управо добробит свих њених грађана , упозорава заштитник грађана у свом саопштењу.

Опширније

26. фебруар 2011.  

 

Саоппштење Заштитника грађана поводом напада на ученика ромске националности

 

 

Заштитник грађана изражава задовољство због брзе и ефикасне акције полиције у откривању и хапшењу осумњичених за синоћни напад на ученика Трговачке школе ромске националности, који је брутално претучен и притом вређан на етничкој основи.

Опширније

11. март 2011.  

 

Заштитник грађана, Република Србија

Информације: телефон: 011/2068-100; адреса: Делиградска 16, Србија, Београд, zastitnik@zastitnik.rs,  www.zastitnik.rs